Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inger måste ha blommor runt sig

Inger Eriksson står på knä och planterar växter på uteplatsen mellan två hyreshus som ingår i föreningen Brf Sparrhornet II.

 Inger pekar upp mot en av lägenheterna i det ena huset. Där växte hon upp, och hennes far bor där än i dag.

– Min gamle far bor fortfarande kvar i sin gamla lägenhet, säger Inger med ett leende och förklarar att han har bott där i 56 år.

Varje morgon går Inger upp till sin far och ser till att han har det bra och att hans växter får vatten. Själv bor hon nu i andra huset efter att ha flyttat runt i sin ungdom.

– Det har hänt mycket här på alla de här åren.

Hon berättar om tiden då hennes mor levde och de hängde tvätt på ståltrådar där skogen börjar. I dag ser man spåren på tallarna där ståltråden, som sedan länge är borttagen, har ätit sig in i barken.

Den största förändringen tycker hon är tvättstugan. Förut hade de en stor stenmangel i marmor som vägde ett ton. Nu är det mera moderniserat, förklarar Inger.

Hon har många minnen från uppväxten i lägenheten och ute på den gemensamma gården. Hon kommer ihåg en gång när hon skulle vara snäll och hjälpa sin mamma tvätta ute i den stora baljan.

Inger passade på att lägga ner sin vita tröja i tvätten. Vad hon inte visste var att det var 90 grader i vattnet och hennes tröja krympte.

– När mamma kom hem stod jag och grinade. Den tröjan glömmer jag aldrig, säger Inger med ett leende.

Många år har gått sedan dess och nu har tvättbaljan förvandlats till en stor kruka. Inger berättar att det är hon som har valt ut blommorna, men att någon annan har planterat dem.

Däremot är det hon som har planterat växterna på slänten mellan de två hyreshusen.

– Det var så tomt på slänten. Då tog jag blommorna jag hade på balkongen, och i stället för att slänga dem så grävde jag en grop och tryckte ner dem. Det har rullat på och växt mer och mer.

Sedan bestämde Niklas Eriksson, vicevärd i bostadsföreningen, att Inger skulle få ansvaret för alla blommor på tomten.

– Jag är en liten trädgårdsmästare, säger Inger med ett skratt.

Inger har alltid varit intresserad av blommor. Så att ta hand om uteplatsen är bara en förlängning av hennes eget intresse.

– Jag kan inte leva om jag inte har blommor på mitt köksbord eller på blombordet. Jag har fem balkonglådor. Det är fullt med blommor på min balkong!

Nu är det arbetet med den nya häcken som gäller.

– Det här ska bli rosa spirea, säger Inger medan hon jobbar på med planteringen.

Hon berättar att de inte kommer att blomma i år, men nästa år ska det bli fint och färgglatt.