Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succénykomlingen har överraskat alla: "Så pass bra att vi ska kriga i topp 3"

Per-Ols damer har överraskat de flesta – inklusive sig själva – den här säsongen.
När serien precis har vänt har laget häng på play-off – trots att lagets tränare Dennis Skult tycker att det finns ännu mer att hämta från laget.
– Jag tycker inte att vi har haft maxutdelning, om man säger så, säger han till Sporten.

Annons

Per-Ols damlag har gjort succé i division 1 – trots att effektiviteten varit svag.

Laget är nykomlingar i division 1 – och har gjort ordentlig succé så här långt.

Med halva serien spelad placerar sig Per-Ols damer på en fjärdeplats i tabellen, med ordentligt häng på den tredjeplats som skulle ta laget till play-off till allsvenskan. En ordentlig överraskning från laget, som inför säsongen siktade på en placering i mitten av tabellen och ett nytt division 1-kontrakt.

– Jag tycker att vi har gått bra hela vägen, men vi har liksom inte haft stolpe in. Det känns som att vi har lite stolpe ut och lite svårt att få dit bollarna, som jag har tjatat om förut, säger lagets tränare Dennis Skult och fortsätter:

– Vi har mycket chanser hela tiden men lyckas aldrig knyta åt säcken. Men vi är ju med alla matcher, det är inte så att vi är utspelade. Vi gör bra prestationer hela tiden. Vi är väldigt nöjda med säsongen så här långt. Det är klart att man vill vinna alla matcher, men det kan man ju inte göra.

Inte helt nöjt i Per-Ols ändå trots den framgångsrika säsongen. Det är ett faktum som på sätt och vis kanske imponerar ännu mer än tabellplaceringen.

– Det kanske är lite brist på rutin på den här nivån som gör att man inte sätter de avgörande chanserna, som man behöver sätta för att knyta igen påsen. Jag tycker inte att vi har haft maxutdelning, om man säger så. Jag tror att det finns mer att hämta.

Det är dock inte bara effektiviteten som laget arbetar på, för att kunna utmana topplagen ordentligt. Det finns också andra punkter att förbättra inför den andra halvan av säsongen.

– Vi har jobbat väldigt mycket på att vi ska ha ett lugn i spelet. När vi vinner boll kanske vi har lite bråttom och bara tar med bollen framåt och sticker. Vi vill ha ett lugn, att se om det är läge att dra iväg eller om man ska ta tillbaka bollen till backarna och bygga ett nytt anfall. Det har vi lite svårt för ibland. Vi har jobbat på det och blivit bättre, men vi jobbar fortfarande på det.

Dennis Skult.

När säsongen är slut hamnar de tre bästa lagen i ett play-off, där man behöver ta sig genom två omgångar för att säkra en plats i allsvenskan. Och att Dennis Skult tycker att Per-Ols är ett lag för topp 3 råder det inga som helst tvivel om.

– Det tycker jag verkligen att vi är. Vi hade väl inte den tanken från början, men som det känns just nu så tycker jag att vi har en trupp som är så pass bra att vi ska ligga där och kriga i topp 3.

Vad tror du ligger bakom att det har gått så pass bra som det har gjort?

– Jag tror att det är en sammanhållning som är grunden i det hela, att de har kul ihop.

Tycker du att spelarna har fått en annan mentalitet när det har gått så pass bra?

– Ja, det märks lite grann. Kammen har växt lite grann på de flesta, och alla har tagit några kliv framåt. Vi har ju inte en jättestor trupp, men de som är med och spelar är ju jämna överlag, de här tre kedjorna vi har. Så det är ju lite konkurrens hela tiden för att få spela.

Och att det är en laginsats som har tagit laget så pass högt upp i ettan är Dennis Skult tydlig med – bland annat när han får frågan om vilka spelare han vill lyfta fram som lagets bästa så här långt.

– Jag vill berömma Fanny Dovås, en riktigt bra målvakt. För övrigt tycker jag att hela laget ska utmärkas. Ingen speciell, men Fanny kan få ett utnämnande för hon har klivit fram ganska rejält.

– Det är det som är grejen, det är inte en eller två utan kanske alla 15 som kliver framåt lite varje träning. Vi har hela bredden, och inte bara 1-2 toppar. Det känns som att vi har tre riktigt bra kedjor. Vi går ju inte alltid på tre kedjor utan oftast på två, och så får trean sitta och hjälpa till lite. Och det kanske är jobbigt för vissa tjejer i trean, som känner att de också vill spela. Men jag tycker att alla 15 som vi har är bra, och sen har vi ett koppel bakom också. Det är alltid någon som flåsar i nacken.

Mer läsning

Annons