Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inred lekfullt med schabloner

Schabloner är ett roligt och billigt sätt att förvandla inredningen på. Släpp fantasin lösi barnens rum. Pysselbloggaren Helena Nord har gett sin son ett rum med superhjältetema.

Annons
Helena Nord gillar att återanvända gamla möbler.

I ett barnrum slits möblerna hårt. Ibland känns det inte värt att köpa nya eller, över huvud taget, lägga mycket pengar på inredningen. Men även barn vill ha fint omkring sig, och dessutom är barnrummet det rum i hemmet där man kan ta ut svängarna mest.

Pysselbloggaren Helena Nord, som driver bloggen ”Mormorsglamour”, gav nyligen sin femåriga son Vilgot ett rum med superhjältetema.

– Det skulle vara rött, blått och gult. Jag ville att rummet skulle hålla länge, även när han blir äldre. Till slut hittade jag en fin inspirationsbild på Pinterest med tvåfärgade väggar som fick ligga som grund. Då kunde jag få in den blå färgen utan att den tog över helt, säger Helena.

Pricken över i:et blev två skåp som båda dekorerades med dekorplast. Ett vitrinskåp i mahogny från sambons tonårsrum blev rött med en telefonskylt av dekorplast på, innan det var dags för det mindre skåpet.

– Jag tycker att det är kul att använda det som finns hemma, och det här skåpet var redan Vilgots. Det fick en makeover när vi gjorde om rummet, säger Helena Nord.

Helena slipade ned målarfärgen från den senaste ommålningen, och tvättade skåpet med målartvätt. Sedan målade hon med snickerifärg två varv med ett dygn emellan för att det skulle hinna torka ordentligt innan det var dags för schablonen.

– Jag hittade den på internet och skrev ut den så stort jag kunde på ett A4-papper. Sedan klippte jag ut den, lade den ovanpå gul dekorplast och ritade av så att jag kunde klippa ut en likadan i plast. Sedan var det bara att ta av skyddsplasten och försiktigt sätta fast märket på skåpet, berättar Helena.

För den som hellre målar går det jättebra att i stället skära ut motivet med en kniv, fästa mallen på skåpet med lite tejp och sedan stöppla på färg med en svamp eller pensel.

– Jag valde dekorplast eftersom jag tycker att det är lite svårt att få ett bra resultat utan att färgen flyter ut i kanterna när man målar. Dessutom går det lätt att ta bort plasten om man vill byta motiv längre fram, säger Helena Nord.

Och resultatet blev en succé – Vilgot är jättenöjd med sitt nya rum och superhjälteskåpet!

– Från att inte alls ha trivts i sitt rum, som var ett hopplock av grejer, tillbringar han mycket mer tid härinne. Han hjälpte till hela vägen och är förtjust – men planerar redan nästa tema, säger Helena med ett skratt.

MARIA SOXBO/TT

Helena Nords femårige son Vilgot önskade sig ett superhjälterum. Tillsammans har de målat, pysslat och förvandlat rummet så att båda är nöjda.
Mönstret hittade Helena Nord på nätet. Sedan skrev hon ut det på ett A4-papper och klippte ut det.
Den urklippta mallen lade hon ovanpå gul dekorplast, ritade av och klippte ut. Sedan tog hon av skyddsplasten och fäste märket på skåpet.
Dekorplatsen går att fästa där man vill ha den. Hemma hos Helena Nord hamnar den på ett skåp i sonen Vilgots rum.
Att använda dekorplast som schablon har den fördelen att man enkelt kan byta motiv. Och du slipper kladdet med målarfärg!
Helena Nord visar sitt pysslande på bloggen

Gör så här med dekorplast

1. Dekorplast fäster på de flesta underlag som har en slät yta, som glas, kakel, snickerier och väggar. Är ytan i obehandlat trä kan det vara svårare för plasten att fästa. Grunda med en så

kallad primer först.

2. Använd en fuktig trasa när du fäster dekorplasten. Jobba sedan försiktigt bort de små luftbubblorna, inifrån och ut, i takt med att du drar bort skyddspapperet.

3. Använd gärna flera olika lager med dekorplast för att skapa effekter, som till exempel telefonskylten på bilderna.

Annons