Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inred personligt med gamla prylar

Beväpnad med favoritfärgerna och ett öga för vackra detaljer. Så var inredningsstajlisten Linda Hansson utrustad när hon inredde sin nästan hundraåriga lägenhet.

Annons
Linda Hansson är stajlist, bloggare och en av ägarna till butiken Vintagefabriken.

Två trappor upp i ett vackert tegelhus från 1920, på en lummig gata bara ett stenkast från Norr Mälarstrand i Stockholm, bor inredningsstajlisten Linda Hansson. Att kliva in i hennes lägenhet är som att färdas tillbaka i tiden, men inte ända till 1920-talet utan snarare någonstans mellan 1940 och 1960. Det var där tidsmaskinen stannade när Linda experimenterade med den under sin uppväxt, även om den har hoppat lite fram och tillbaka under åren.

– Jag började intressera mig för vintage på gymnasiet, när jag försökte hitta min egen stil. Jag älskade Marit Bergman och flera artister från 1960-talet och anammade den stilen modemässigt. Sedan har det smittat av sig på inredningen, säger Linda.

I början föredrog hon det senare 1960-talet med storblommigt och mer färg, men med åren har färgerna blivit mer pastelliga och mönstren mindre.

– Det är det som är så kul med inredning, att det får växla i takt med att man själv blir äldre och förändras. Att hemmet får sätta tonen för vem man är. Det är därför jag tycker om att ha saker framme också, det blir ett mer levande hem när man ser vem som bor där.

Att ha saker framme är Lindas favoritknep för att göra hemmet mysigt. I köket tog Linda och sambon David till och med ned överskåpen och ersatte dem med öppna hyllplan för att kunna ha porslinet framme.

– Just porslin håller jag alltid utkik efter. I jobbet som stajlist är jag ständigt på jakt efter fina saker att ha med på bilder, och eftersom jag har en egen vintagebutik så kan jag alltid sälja mina fynd där när jag har tröttnat på dem.

Hon samlar inte på något speciellt, utan går helt på magkänsla när hon går på loppis.

– Fast ibland får jag för mig att jag verkligen vill ha något särskilt, som Kockumsvågen jag hittade förra helgen. Jag hade kommit på att en våg skulle bli så fin på köksbänken och börjat hålla utkik efter en.

I bokhyllorna samsas böcker med små blomvaser, en trumpet, en jordglob och andra fynd. På pianot står saker som påminner om favoritstaden Paris. Till och med sonen Chaplins rum, som egentligen är gången mellan hall och vardagsrum, pryds av små stilleben med vintageleksaker.

– Det är så kul att leta barnsaker på loppis. Man kan ju köpa i princip allting vintage, eftersom det mesta inte används så länge och därför är i bra skick. Vi har en fantastisk växasäng från 1940-talet som står på vinden. Det ska bli så roligt att ta ner den när det är dags.

Lägenheten ägdes tidigare av en äldre dam och det finns kvar några spår av henne, som de blommiga dörrknopparna – helt i Lindas smak.

Linda och hennes familj, som tidigare bodde i en betydligt större lägenhet utanför stan, fick börja om på ny kula när de flyttade in.

– Vi hade jättemycket möbler som vi fick göra oss av med, inte minst för att de var för stora. Men det var det värt. Vi var sugna på att bo i stan, fick chansen och tog den.

Linda menar att det inte är så lätt att hitta fräscha och bekväma vintagesoffor, så i stället valde de att köpa en ny i äldre stil. Även sänggaveln, mattorna och en del belysning är nyproducerade. För att blandningen mellan nytt och gammalt inte ska spreta för mycket har Linda en färgskala som hon håller sig till.

– Jag gillar när det är ljust, men med lite färgklickar. Jag föredrar lite dovare nyanser av grönt, blått, rosa och grått. De färgerna går igen i alla rum på ett eller annat sätt. Den gröna färgen i tapeten i köket är min absoluta favoritfärg, den tapeten hade jag nog kunnat tapetsera hela lägenheten med.

MARIA SOXBO/TT

Soffan i vardagsrummet är nyproducerad i äldre stil, med en modern soffas bekvämlighet. Två koffertar blir ett fint soffbord och golvlampan har skärmar i Lindas favoritfärger.
Tavelväggen i vardagsrummet har fått växa fram, här finns nyproducerade illustrationer, somriga blomstermotiv, en liten spegel och en gitarr.
Att plocka in blommor är Lindas favoritknep för att skapa sommarkänsla i stan. Liljekonvaljer och nejlikor hör till favoriterna, och tack vare alla buketter kommer loppisfynd som vaser och kannor till användning.
Bor man litet med barn så får leksakerna bli en del av inredningen. Hemma hos vintagebloggaren Linda Hansson står sonen Chaplins lektält i vardagsrummet, och soliga dagar hamnar det på balkongen. Star Wars-affischen på väggen är en stilkompromiss där sambon David har fått bestämma.
Chaplin har fått en hörna i hallen, och på hyllorna på väggarna har Linda gjort små stilleben med fina leksaker och böcker. Stolen är ett ommålat och omklätt loppisfynd, medan hyllor, matta, säng och lampor är nya.
Att låta sommarkläderna hänga framme är ett fiffigt stajlistknep som även fungerar i barnrummet. Den söta sjömansdressen är ett loppisfynd.
Sovrummet är målat med Lindas favoritnyans av blått, och inredd med en blandning av gammalt och nytt. Dubbeldörrar leder ut till en av lägenhetens två balkonger - den ena byggdes efter att familjen flyttat in. Sänggaveln är nyproducerad, medan den röda Emmafåtöljen är vintage.
I sovrummet får vackra hattaskar och en somrig klänning pryda garderoben.
Bor man i lägenhet får man odla där man kommer åt. I Lindas ljusa köksfönster frodas kryddväxterna. Den gamla plåtlådan och Kockumsvågen är älskade loppisfynd.
Dörrknopparna sattes in av lägenhetens förra ägare, och föll Linda i smaken så hon behöll dem.

Det här är Linda Hansson

Ålder: 31 år.

Familj: Sambon David och sonen Chaplin, 1 år och 8 månader.

Yrke: Frilansstajlist, bloggar på volang.elledecoration.se och är en av ägarna till butiken Vintagefabriken.

Bor: Vid Fridhemsplan i Stockholm i en 2,5:a på 59 kvadrat.

Annons