Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen vill avsätta tre statsråd: "Historiskt haveri"

Alliansen riktar misstroende mot tre statsråd i regeringen efter säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen.
– Det som har skett är ett flerdubbelt informationshaveri i regeringen, säger Annie Lööf (C), på en pressträff med Alliansen.

Annons

Alliansens partiledare, Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) håller pressträff i Moderaternas kansli i Stockholm. Alliansen kommer att väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar.

Stora mängder sekretessbelagd information om både enskilda personer och rikets säkerhet läckte ut till personer utan säkerhetsprövning när Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren frångick lagstiftningen.

– Vi från alliansens sida tillsammans vill väcka misstroende mot de tre ansvariga statsråden för brister i ansvarstagandet i samband med säkerhetskrisen och det handlar då om Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist, säger Anna Kinberg–Batra (M), partiledare, under en pressträff.

Alliansen har begärt att talmannen kallar riksdagen till ett extra sammanträde. Det blir sedan riksdagens uppdrag att rösta om statsråden har förtroende eller inte.

Kritiken mot statsråden är att de inte informerat statsministern och riksdagen.

– Det är ett historiskt och unikt haveri på Transportstyrelsen. En generaldirektör som på berått mod har fattat beslut om ett lagbrott och gå ifrån befintlig lagstiftning som ska skydda rikets säkerhet, säger Annie Lööf (C).

Även Sverigedemokraterna har uttalat att de stödjer en misstroendeförklaring.

– Vi förutsätter att dessa tre ministrar avsätts inom en snar tid och nu verkar Alliansen äntligen vilja göra slag i saken och det stöder vi, säger Jimmie Åkesson (SD), partiledare, till Aftonbladet.

Alliansen har tillsammans med Sverigedemokraterna majoritet i riksdagen, vilket innebär att misstroendeomröstningen kan gå igenom.

Detta innebär en missförtroendeförklaring

► En missförtroendeförklaring innebär att riksdagen på förslag av minst en tiondel av riksdagsledamöterna kan förklara att ett statsråd saknar förtroende.

► Mer än häften av riksdagens ledamöter måste ge förklaringen sitt stöd.

► Om riksdagen förklarar att statsministern eller statsrådet inte har förtroende ska talmannen avsätta statsrådet.

► Om det är statsministern som förklaringen riktas mot ska hela regeringen avgå, om det inte utlyses extra val.

Källa: Nationalencyklopedin.

Annons