Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbogakvinnan åtalas för mord och mordförsök: "Svårt att säkra bevis"

Nu har åtal väckts mot en 42-årig kvinna och hennes ex-sambo som misstänks för mord och mordförsök vid en sommarstuga i Arboga.
Flera mord, mordförsök och andra våldshandlingar har kopplats till händelserna som rullades upp efter dådet förra sommaren.

Annons

Mer läsning:

Åklagaren: Kvinnan skjutsade pojkvännen till sommarstugan - och gav honom mordkniven

Arbogakvinnan hotade att förhörsledarna skulle få sina knäskålarna avslagna

Fallet, som kan gå till den svenska kriminalhistorien som ett av de mest spektakulära morden på årtionden, började rullades upp i början på augusti 2016.

Polisen larmades då till en sommarstuga i Arboga – där en man hittades mördad och en kvinna hittades svårt skadad.

Snart föll misstankarna mot parets dotter. och henns ex-sambo. Idag åtalades kvinnan och ex-sambon misstänkta för mord och mordförsök vid Västmanlands tingsrätt.

– Hon har anstiftat 25-åringen att döda sina föräldrar, säger Jessica Wenna, åklagare, under en presskonferens.

Ex-sambons ålder är oklar enligt åklagarna som vill att hans ålder ska fastslås till 25 år.

– Det råder oklara omständigheter för mannens ålder. Men vi menar att han är 25 år, säger Johan Fallander, åklagare.

Hur gammal mannen är anses väsentlig i utredningen eftersom personer under 21 år kan få straffrabbat på grund av sin ålder.

– Efter gärningen åker 42-åringen och 25-åringen tillbaks till Eskilstuna. Kniven som har använts läggs i en plastpåse som man kastar från bilen vid en bro ner i vattnet, säger Jessica Wenna.

Kniven hittades aldrig av utredarna. Bevisningen mot mannen består istället bland annat av hans erkännande. Mannens DNA ska även ha hittats under en nagel på den knivskadade kvinnan.

– Den 42-åriga kvinnan nekar till mordet men hon har inget alibi den här kvällen. Hon har lämnat nio olika versioner om vad hon har haft för sig.

Hon insturerar och styr 25-åringen väldigt tydligt

En viktig del av bevisningen mot kvinnan ska vara polisens hemliga avlyssning av 42-åringen och ex-sambon.

– Vi kan konstatera att hon uttrycker sig på ett sätt som om hon varit delaktig i de här brotten. Hon insturerar och styr 25-åringen väldigt tydligt och talar om för honom vad han ska säga och vad han inte ska säga.

Ex-sambon ska på den inspelade avlyssningen ha erkänt i ett samtal med en vän att han utfört dådet.

Åtalet avslöjar att kvinnan förutom mord och mordörsök på sina föräldrar även misstänks för en lång rad andra grova brott.

Arkivbild. Häktningsförhandling i Västmanlands tingsrätt håller häktningsförhandling i det s.k. drunkningsfallet mot den 42-åriga som tidigare är häktad för det sk sommarstugemorden.

Maken hittades drunknad

Hon misstänks ha mördat sin make någon gång mellan den 7–8 augusti 2015. Den simkunnige mannen hittades drunknad på grunt vatten.

– Förundersökningen påbörjades ett år efter dödsfallet så det finns vissa svårigheter att säkra bevisning men det finns en del sådant, säger Johan Fallander, åklagare, under en presskonferens.

Rättsläkaren har konstaterat att mannen avled på grund av drunkning. Det ska inte ha funnits några tecken på förgiftning.

Kvinnan åtalas även för tre fall av stämpling till mord alternativt stämpling till grov misshandel.

Åtalspunkterna mot kvinnan gäller även grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta och hot mot tjänsteman.

Under tiden i häktet misstänks kvinnan vid två tillfällen ha försökt muta en kriminalvårdare med 5000 kr för att få ett brev postat utan granskning.

Åtalet för grovt bedrägeri handlar om att kvinnan tagit ut en ersättning på 267 000 kronor från ett försäkringsbolag efter sin makes död.

Rättegången planeras att pågå under 23 dagar och första dagen planeras till den 8 maj.

Mer läsning:

Åklagaren: Kvinnan skjutsade pojkvännen till sommarstugan - och gav honom mordkniven

Arbogakvinnan hotade att förhörsledarna skulle få sina knäskålarna avslagna