Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att fira för alla hönsägare –Jordbruksverket sänker skyddsnivån så fåglarna får gå ut igen

Efter fem månader av striktare regler som bland annat innebär att fjäderfä inte får gå ut, kom idag beskedet. Jordbruksverket sänker skyddsnivån till 1.

Annons

Då fågelinfluensan härjat i stora delar av Europa valde Jordbruksverket i höstas att höja skyddsnivån från 1 till 2. Det innebar bland annat att höns och andra fjäderfä fick striktare förhållningsorder vad gäller utevistelse. Nu sänks den igen till 1, något som kommer att glädja både hobbyhönsägare och äggindustrin, som inte får saluföra ägg från utehöns om hönsen inte får gå ut under längre tid än tre månader.

— Vi bedömer att det fortfarande finns en förhöjd risk för att fågelinfluensa ska spridas från vilda till tama fåglar, men risken är lägre nu jämfört med några veckor tillbaka. När vi tagit beslut om att sänka skyddsnivån har vi vägt in konsekvenserna för handel med ägg från utehöns som skyddsnivå 2 har inneburit, berättar Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Skyddsnivå 1 innebär bland annat att fjäderfän och tamfåglar får hållas utomhus. Foder och vatten ska vara under tak eller under ett skydd utomhus. Fjäderfän som hålls utomhus för att producera livsmedelsprodukter förförsäljning ska hållas inhägnade.

Källa: Jordbruksverket.

Höns vill sprätta och leta mat utomhus. Nu får de det igen. På bilden traskar Edsbro-hönan Aska runt, foto från i fjol.

Mer läsning

Annons