Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjens brev efter Hasse Alfredsons bortgång: "Tack till alla som skrattat genom åren"

Artikel 2 av 3
Hasse Alfredson död
Visa alla artiklar

Författaren, underhållaren och regissören Hans Alfredson har avlidit, 86 år gammal.
– Min älskade make, vår pappa, farfar, morfar och morfars far, Hans Alfredson har lämnat oss idag kl 17:48 på Danderyds sjukhus, skriver familjen i ett brev.

Annons

Hasse Alfredson utanför skrivstugan på Söder i Stockholm.

Han dog för ett par timmar sedan. Han har legat ett par dagar på Danderyds sjukhus, säger sonen och regissören Daniel Anderson till TT."Nästan sant blev det som du ville att det skulle stå på din gravsten: "Log och dog". Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren", skriver familjen i ett uttalande.

Hasse Alfredson och Tage Danielsson blev ett begrepp i Nöjessverige, inte minst via produktionsbolaget AB Svenska Ord där Mona Haskel var sekreterare. Hon är tagen av nyheten:

Jag tyckte hemskt mycket om honom. Vi jobbade ihop väldigt mycket och hade så roligt tillsammans, säger hon till TT i en första kommentar.1961 grundade Alfredson AB Svenska Ord tillsammans med Tage Danielsson. Fram till dennes bortgång 1985 var ”Hasseåtage” ett begrepp inom svensk underhållning och svenskt kulturliv.

De stod tillsammans bakom ett stort antal revyer, bland andra Gröna hund (1962), Gula hund (1964), 88-öresrevyn (1970), Glaset i örat (1973) och Under dubbelgöken (1979).

Tillsammans förnyade revygenren. Till Hans Alfredsons speciella bidrag hörde hans improvisationer, främst en lång rad gestalter med det gemensamma efternamnet Lindeman.

Läs mer: Mittmedias kulturchef om Alfredsons död: "En humanist vi behöver i tider som dessa"

Brevet från familjen

Så här skriver Hans Alfredsons familj via sonen Tomas Alfredson, till TT:

"Min älskade make, vår pappa, farfar, morfar och morfars far, Hans Alfredson har lämnat oss idag kl 17:48 på Danderyds sjukhus.

Nästan sant blev det som du ville att det det skulle stå på din gravsten: "Log och dog".

Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren.

Med vänliga hälsningar, familjen Alfredson."

Annons