Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre mord i Sverige mot förra året

Sex färre personer dödades av våld förra året mot året innan i Sverige. Det visar färska siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).
– Men tittar vi över tid ligger vi ungefär på samma nivå som tidigare, säger Åsa Lennerö, statistiker på Brå.

Annons

Åsa Lennerö, statistiker på Brå.

Brå har släppt färsk statistik över brottsligheten i Sverige under 2016. Det dödliga våldet minskade med sex fall, från 106 döda under år 2015 till 100 dödade personer.

Under tioårsperioden mellan 2007 och 2016 var snittet på antal dödligt våld ungefär 92 fall.

– Det dödliga våldet minskade mellan förra året och året innan. Men statistiken visar att det de senaste åren inte skett några dramatiska förändringar.

Under förra året misstänktes 173 000 personer för brott, vilket var en minskning med 2150 personer jämfört mot föregående år.

– Sett över en tioårsperiod så har antalet personer som misstänks för brott ökat. Det rör sig om en mindre ökning på en procent.

De misstänkta personerna förra året var i huvudsak män. Statistiken visar att 137 000 män och 35 500 kvinnor misstänktes för brott, Det ger en könsfördelning på 79 procent män och 21 procent kvinnor.

Personer misstänkta för brott har sedan 2007 i relation till befolkningen minskat med 6 procent.

– Vi har gjort den här nya statistiken för att kunna ge en totalbild av de personer som misstänkts för brott. Den tidigare statistiken visade endast de misstänkta personer där misstanken kvarstod efter att polisen avslutat sin utredning.

Annons