Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlossningsvården får 500 miljoner extra

Nu är det klart att förlossningsvården får 500 miljoner extra efter en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen, uppger Sveriges Radio.

Annons

– Jag tycker att det är väldigt goda nyheter. Den som ska föda barn måste ju kunna lita på att man kommer att få den vård och det omhändertagande som man behöver, säger Jonas Sjöstedt (V), partiledare, till Sveriges Radio.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström träffar i dag representanter från sju landsting för att prata om kritiken om landets förlossningsvård.

Regeringen har sedan tidigare i en budgetförhandling enats om att ge mer resurser till förlossningsvården. Från 2016 och fyra år framåt avsätts 400 miljoner kronor, rapporterar SR. Nu skjuts det alltså till 500 miljoner kronor extra.

– Det är en halv miljard kronor och det kommer framför allt att gå till personal. Att man kan ge bra arbetsvillkor, så att man kan behålla personal och att man kan se till att ha riktig bemanning över sommaren. I några landsting kan man undvika dåliga nedskärningar och hålla uppe de förlossningsrum som man behöver, säger Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.

Mer läsning

Annons