Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friande dom för livstidsdömda Kaj Linna – "bevisningen är otillräcklig"

Kaj Linna som suttit 13 år i fängelse för grovt rån och mord i Kalamark blir frikänd. Det beslutade Hovrätten i Övre Norrland på fredagen.

Annons

Kaj Linna blev 2004 dömd till livstids fängelse för ett rånmord i Kalamark i Norrbotten. Bevisningen mot Kaj Linna var, enligt många bedömare, svag och han ansökte vid ett flertal gånger om resning i Högsta domstolen.

I december 2016 beslutades om resning. Åklagaren valde efter några månader att ta upp fallet på nytt. Efter rättegången blev Kaj Linna försatt på fri fot i väntan på domen.

På torsdag föll domen: Kaj Linna blir frikänd från misstankarna om mord och grovt rån.

Under rättegången har det inte framkommit någon teknisk bevisning som kan binda Kaj Linna vid brottet. I stället har åklagaren pekat på, så kallade, indicier, som att Kaj Linna haft möjlighet och motiv att begå brottet och att han strax efter rånmordet lämnade Sverige. Åtalet har därför främst vilat på en man som har vittnat om att han hört Kaj Linna planera mordet.

Hovrätten skriver att vittnet inte är helt tillförlitligt eftersom han lämnat vissa uppgifter som han senare har tagit tillbaka. Vittnet var själv misstänkt för medhjälp till samma brott och det gör också att vittnesmålet försvagas. Det har inte heller gått att styrka vissa uppgifter i vittnesmålet.

"Vår slutsats är att den bevisning som presenterats i rättegången är otillräcklig och därför inte kan leda till en fällande dom", säger hovrättspresident Margareta Bergström, i ett pressmeddelande från Hovrätten.

"Det är skönt att höra det självklart, och det var säkert fler än jag som behövde höra det här. För fem minuter sedan var jag en livstidsfånge, det är jag inte längre", säger Kaj Linna själv i en intervju i Dagens Nyheter efter att domen meddelades.

Läs mer:

Livstidsdömde Kaj Linna kan få ny rättegång

Kaj Linna släpps fri i väntan på hovrättsdom

Annons