Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hackergrupp i Kina pekas ut för cyberattacker i Sverige – MSB: "En fråga för Säpo och FRA"

Affärs- och statshemligheter kan ha varit föremål för de avancerade hackerattackerna mot Sverige som idag avslöjades.
Attackerna har utförts av en grupp som tros vara baserade i Kina.

Annons

Tidigare idag gick MSB ut med att Sverige och ett flertal andra länder i Europa utsatts för ett omfattande cyberangrepp som fått namnet Cloud Hopper.

– Jag vill inte gå ut med vilka som kan tänkas ligga bakom cyberangreppen. Det är en fråga för Säkerhetspolisen och Försvarets radio anstalt, säger Robert Jonsson. ställföreträdande chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) cybersäkerhetsenhet, till MittMedia.

I en rapport från Storbritanniens motsvarighet till MSB pekas hackergruppen APT10 ut som ansvariga för angreppen. Gruppen tros vara baserad i Kina.

– Vanligtvis är angripare av det här slaget ute efter värdefull information som de behåller själva eller säljer vidare, säger Robert Jonsson,

En kvinna övervakar skärmar på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, på kontoret i centrala Stockholm.

Hackarna har tagit sin in i svenska företag som tillhandahåller molntjänster, och sedan angripit deras kunder. Attackerna uppges ha varit mycket avancerade.

– Sverige är ett av de länder som pekas ut som drabbade av angreppet. Vi har varit i kontakt med organisationer vi har samarbete med och bett dem kontrollera sina system.

MSB befarar att åtskilliga svenska organisationer har drabbats av angreppen.

– Den här typen av cyberangrepp är svåra att värja sig mot. Sverige är idag ett i hög grad digitaliserat land. Mängder med tjänster har outsourcats till olika driftorganisationer och det innebär att risken är stor att många har utsatts för angreppen.

Mer läsning:

Sverige utsatt för omfattande hackerattack

Sverige utsatt för allvarliga cyberattacker –Försvarets radioanstalt: "10 000 fall i månaden"

Annons