Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haisam, 46, döms till livstid – avrättade sju bakbundna soldater i Syrien

Framför rullande kameror avrättade Haisam Sakhanh sju tillfångatagna soldater från Syriska armén.
Filmen spreds över världen – och blev det viktigaste beviset under rättegången.
Nu har Haisam från Karlskoga dömts till livstids fängelse för det grova folkrättsbrottet.

Annons

Haisam Sakhanh  poserar med sin k-pist i Syrien 2012.

Haisam Sakhanh är hemmahörande i Karlskoga. Han flydde från Syrien och fick asyl i Sverige under 2013. I mars förra året greps Haisam misstänkt för grovt folkrättsbrott,

New York Times publicerade 2013 en film där den rebellgrupp som Haisam tillhörde, Suleimans stridskompani, avrättade sju tillfångatagna soldater i Idlib-provinsen i Syrien. Filmen fick stor spridning och uppmärksammades världen över.

På filmen syns soldaterna stå bakbundna på knä på marken. Haisam och de andra rebellerna riktar sina automatkarbiner på nära håll mot soldaternas huvuden och kroppar, och avlossar sedan flera skott.

Efter avrättningen höjer Haisam Sakhanh och de andra medlemmarna i Suleimans stridskompani sina vapen i en segergest. De döda kropparna skändas sedan enligt tingsrätten "på ett oerhört kränkande sätt".

Dömdes till döden

Under rättegången var filmen ett av de tyngsta bevisen mot Haisam. Han har under rättegången nekat till brott, men erkänt att han befunnit sig på platsen, och att han skjutit soldaterna. Haisam hävdade under rättegången att han verkställt ett dödsstraff utdömt av en legitim domstol. Soldatena ska ha dömts till döden eftersom de deltagit i strider.

– Alltså det faktum att de gav sig på, att de ingrep på det här sättet, attackerade den här militäranläggningen och det var illa beryktat på det här sättet och att de börjar göra motstånd direkt så var det redan då domen fattad, sade Hasim Sakhanh i ett polisförhör.

Haisam Sakhanh  förnekade under rättegången brott – men erkände att han var med och avrättade soldaterna.

Livstids fängelse och utvisning

Tngsrätten skriver i sin dom att Haisam och de andra medgärningsmännen verkställde ett dödsstraff som inte kan anses vara utfärdat av en legitim domstol, och att de avrättade soldaterna aldrig fick någon rättvis rättegång som följer den internationella humanitära rätten,

Haisam döms för grovt folkrättsbrott till livstids fängelse. Han ska utvisas och kommer inte att få återvända till Sverige efter avtjänat fängelsestraff.

Fallet är det tredje som rör kriget i Syrien som avhandlats i en svensk domstol.

Annons