Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlshamn säger ja till ryska rör

Idag väntas Karlshamn säga ja till att Ryssland får lagra rör i hamnen. Både Centern och Liberalerna kommer att rösta för uppgörelsen, uppger Ekot.

Annons

På måndagskvällen stod det klart att regeringen ger grönt ljus till att Ryssland får lagra gasrör i hamnen i Karlshamn.

– Situationen är att betraktas som hanterbar. I Gotlandsfallet kommer man att säga nej till verksamheten. I Karlshamnsfallet gör vi ett åtgärdsprogram för att ha kontroll på den här verksamheten. Det är två olika metoder att möta upp den här bedömningen, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S), vid en presskonferens på utrikesdepartementet på måndagskvällen.

Utrikesminister Margot Wallström  (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) höll en pressträff på UD efter ett möte med regionstyrelsens ordförande på Gotland och kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn.

Regeringen ska vidta en rad åtgärder för att projektet i Karlshamn inte ska innebära en risk för det svenska försvaret.

Under tisdagen är det Karlshamns kommun som tar ställning till om rören ska få lagras eller inte.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern, som är partierna som syr kommunen, kommer att säga ja till affären under dagens omröstning, uppger Sveriges Radio.

Om allt går enligt planerna, kommer Nord Stream-2, som beräknas kosta omkring 10 miljarder euro, vara i drift 2019, uppger Kremltrogna nyhetsbyrån RT.

En som vänt sig mot de styrande i Karlshamn är oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) som menar att gasprojektet gör Europa mer beroende av rysk gas.

– Detta i ett läge då flera av våra baltiska grannländer är bekymrade över Rysslands aggressiva utrikespolitik skriver han i en debattartikel på SVT.

Mats Olsson, som är hamnens VD berättar för P4 Blekinge att han aldrig varit särskilt orolig för att affären inte skulle gå igenom.

– Den här affären liknar ju väldigt mycket den andra verksamheten vi har och vi har inte riktigt förstått vilken del som det är problem med. Att det finns en säkerhetspolitisk aspekt har vi full förståelse för, säger han.

Region Gotland har redan valt att säga nej till att hyra ut Slite hamn till gasledningen Nord Stream 2.

Annons