Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik efter att rättegång om dubbelmord i Hudiksvall hålls bakom stängda dörrar

Rättegången mot den 20-åriga man som misstänks för dubbelmord i Hudiksvall inleddes under måndagen.
Nu riktas skarp kritik mot att tingsrätten beslutat att hålla förhandlingarna bakom stängda dörrar.
– Det är fel att stänga rättegången helt och hållet, säger Tomas Froms, tillförordnad chefredaktör för Mittmedias tidningar i Hälsingland.

Annons

Hela rättegången väcker uppmärksamhet som är till olägenhet för den åtalade 20-åringen förklarar lagman Christer Forsberg vid Hudiksvalls tingsrätt.

Den 20-åriga mannen åtalas för att brutalt ha knvmördat två grannar i byn Råbo utanför Hudiksvall några dagar innan julafton 2016. Idag inleddes den första av fyra planerade rättegångsdagar.

Beslutet att ha förhandlingarna bakom stängda dörrar innebär att allmänheten och media inte får vara med under själva förhandlingarna.

– Med tanke på hans psykiska mående så skulle det vara felaktigt att ha en offentlig rättegång, säger Jan Nyman, säger 20-åringens advokat, till Hela Hälsingland.

Skarp kritik

Beslutet väcker skarp kritik från publicister och ansvariga utgivare på flera nyhetsredaktioner runt om i Sverige,

– Det finns stöd för att stänga vissa delar, men det är fel att stänga rättegången helt och hållet. Möjligheten att ta del av en rättegång är en viktig del av det svenska rättsystemet, säger Tomas Froms, tillförordnad chefredaktör för Mittmedias tidningar i Hälsingland, HT, Ljusnan, Ljusdals-Posten och Söderhamnskuriren.

Lagmannen Christer Forsberg vid Hudiksvalls tingsrätt försvarar dock beslutet att allmänheten ska hållas utanför förhandlingarna.

– Enligt lagen om unga lagöverträdare så finns den möjligheten i mål som väcker stor uppmärksamhet och om den uppmärksamheten är till uppenbar olägenhet för den misstänkte, säger han till tidningen Hela Hälsingland.

Mer läsning för dig som är pluskund:

[+] Därför skyddar tingsrätten misstänkt i Råbodådet – bara domen blir offentlig - Hela Hälsingland

[+] "Felaktigt att hålla offentlig rättegång" – Hela Hälsingland.

[+] Nu inleds rättegången om Råbomordet – hålls bakom stängda dörrar – Hela Hälsingland.

[+] 20-åringen hävdar att han styrs av två personligheter – åklagaren kritisk – Hela Hälsingland.

Annons