Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna erkände 22 år gammalt mord – frias av tingsrätten i Södertälje

En 63-årig kvinna erkände efter 22 år ett mord på en man i ett flerfamiljshus i Södertälje.
Nu har tingsrätten kommit fram till att det inte går att döma henne för mordet.

Annons

Tingsrättens bild på en artikel från 1994 i Länstidningen Södertälje.

En man hittades död 1994 utanför ett flerfamiljs hus i Ronna, Södertälje. Mannen hittades med en kniv i handen och sårskador på halsen. Polisen bedömde att det rörde sig om ett självmord.

I december förr året klev den 63-åriga kvinnan fram och berättade för polisen att hon dödat mannen med en kniv. Kvinnan erkände mord och åtalades för det.

Under rättegången ändrade kvinnan sina uppgifter och nekade till mord. Istället erkände hon mordförsök.

"Helt uteslutet"

Tingsrätten konstaterar att mannen verkligen mördats, och att han inte begick självmord. En kriminaltekniker vittnade under rättegången om att han bedömer att det är ”helt uteslutet” att mannen skadat sig själv.

Men eftersom att kvinnan lämnat en berättelse som "i viss mån är ologisk och motsägs av övrig utredning" – anser inte domstolen att kvinnans uppgifter kan bedömas som tillförlitliga.

Kvinnans missbruk av alkohol och narkotika samt hennes psykiska tillstånd vid dådet medför att erkännandet inte kan ligga till grund för en fällande dom.

Domstolen var inte enig i sin bedömning, några ledamöter ansåg att kvinnans erkännande visst var tillförlitligt och att hon borde dömas för försök till mord.

Mer läsning:

För pluskunder [+]: Därför är Leif GW Persson skeptisk till kvinnans erkännande av misstänkta mordet i Ronna – "känner stor tvekan" – Länstidningen Södertälje

För pluskunder [+]: Dödsfallet var en gåta för polisen – märkliga omständigheter kring balkongmysteriet – Länstidningen Södertälje

För pluskunder [+]: Därför åtalas 63-åriga kvinnan från Södertälje för mord: "Det liknar mer en avrättning" – Länstidningen Södertälje

Annons