Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militärfordon gick genom isen i Boden – 23-årig man död

Under sena söndagskvällen gick en militär bandvagn genom isen i Boden. En person som blev kvar i fordonet avled, berättar Norbottenskuriren.

Annons

Vid 22.30 på söndagskvällen larmades räddningstjänsten till Lule-Altervattnet mellan Boden och Älvsbyn.

– Det är en stridsvagn som har gått genom isen och en person misstänks vara kvar, berättade SOS Alarm för Norbottenskuriren.

Eftersom det saknades farbar väg i området som det rörde sig om fick man ta sig dit med bandvagn, och ytbärgare från Älvsbyns räddningstjänst kallades till platsen, så även dykare från Försvarsmakten och tungbärare.

Vid midnatt kunde inre befäl vid räddningastjänsten meddela att flera personer som varit kraftigt nedkylda i vattnet fått vård.

En person misstänktes ha blivit kvar i bandvagnen, och vid 02.15 natten mot måndag hade man lyckats få upp fordonet på land.

– Personen som satt i är förd till ett sjukvårdstält där de håller på att jobba med honom, men det ser inte bra ut, konstaterar Mattias Sydlén, RLC-befäl vid polisregion Nord för Norbottenskuriren.

Under morgonen meddelade Försvarsmakten att mannen som suttit i bandvagnen omkommit, meddelar Norrbottenskuriren.

Olyckan ska ha berott på en felnagivering under en övning. Till en början befann sig två personer i bandvagnen när den gick genom isen, men den ena lyckades ta sig ur.

Enligt Försvarsmaktens hemsida pågår just nu övningen Vintersol 2017, där 1200 deltagare från sju förband deltar, som går ut på att få ökad stridsförmåga i vintermiljö.

– Vi har uppmanat dom som är inblandade i övningen att höra av sig till sina anhöriga, säger Marie Tisäter, kommunikatör vid Försvarsmakten till Norrbottenskuriren.

Regementet har även inrättat en krisledningsgrupp dit anhöriga kan ringa på telefon 0921-349177 och 0921-348477.

Annons