Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missing people tillåts fota med drönare över hela landet

Missing people har fått tillstånd att kamneraövervaka med drönare över hela Sverige.
Det framgår av ett beslut som kom från Länsstyrlsen i Stockholm idag.

Annons

– Vi är fantastiskt glada över att få det här hjälpmedlet. Det underlättar för oss i våra sökinsatser på många sätt. Drönare gör att vi kan söka av stora områden snabbare, säger Helene Brinkenfeldt, verksamhetschef på Missing people.

Missing People begärde tillstånd hos Länsstyrelsen i Stockholm för att få använda kameraförsedda drönare i samband med sökandet efter försvunna personer i slutet på februari.

– Det var bra att det gick så fort att få det här beslutet. Vi har verkligen användning av kameraförsedda drönare eftersom det gör att vi kan söka av terräng som annars kan vara svår att nå.

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade i oktober förra året att kameraförsedda drönare ska betraktas som kameraövervakning.

– Tiden är viktig för oss. Vi ett försvinnande kan tiden vara avgörande för att vi ska finna personen vid liv eller inte.

Anhöriga måste ge tillstånd

Organisationen äger själva inga drönare men har tillgång till dem via företag och privatpersoner.

För att få använda drönare måste organisationen ha fått ett godkännande av polisen att vara med och ingå i sökinsatsen. Minst två anhöriga till den försvunna personen måste dessutom ha gett sitt tillstånd.

Materialet som filmas ska gås igenom efter avslutad flygning och bilder på personer från allmänheten måste omgående raderas.

Mer läsning:

Missing People vill använda drönare i letandet – "Kan vara skillnad mellan liv och död"

Annons