Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny typ av rån – offren blir tagna som gisslan

De så kallade ”expresskidnappningarna” har nu fått fäste i Sverige, skriver Aftonbladet. Offren rånas på bank- och kreditkort och blir sedan tvingade att lämna ifrån sig koden till respektive kort under hot och våld. Samtidigt tömmer gärningsmannen offrens konto på pengar.

Annons

Enligt Aftonbladet arbetar gärningsmännen i grupp och är brutala, våldsamma och skoningslösa när de överfaller och rånar sina offer. Pistol, kniv och köttyxa är några av de vapen som används när gärningsmännen tvingar till sig kort och kod från offren.

Efter att man tagit ett offer som gisslan, stannar några av gärningsmännen kvar med offret och andra gärningsmän tar sig till en uttagningsautomat för att se om koden stämmer.

– Det är extremt våldsamt och hotfullt. Några offer har fått ställa sig på knä med en pistol riktad mot huvudet, säger polisinspektör Daniel Ångman till Aftonbladet.

– Stämmer inte koden, ringer rånarna till de andra gärningsmännen och säger att de får hota om våld, eller utsätta offret för våld så att de får rätt kod, säger polisinspektör Daniel Ångman till Aftonbladet.

I USA, och delar av Latin- och Sydamerika, är ”expresskidnappningar” känt sedan tidigare. I Sverige har de varit okända, fram tills nyligen.

Aftonbladet skriver vidare att det totalt handlar om 24 fall som hamnat hos polisen. 14 av dessa har lett till flera åtal, och tingsrätten prövar nu fallen. Domar väntas inom kort.

Annons