Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt avdrag ska göra det billigare med reparationer och handel med begagnat

Nu föreslår en ny utredning hur staten ska skapa förutsättningar för människor och organisationer att hyra, låna, dela, sälja vidare och reparera prylar.
– Vi vill införa ett hyberavdrag som vi tror kan ge 10 000 nya jobb, säger Ola Alterå, statlig utredare, under en pressträff.

Annons

För att ge en längre livslängd på material och produkter och minska mängden avfall och uttaget av råvaror vill regeringen sätta fart på reparation och handel med begagnat.

– Vi vill införa ett hyberavdrag som ska fungera på ett liknande sätt som RUT-avdraget. Det kan komma att ge 10 000 nya jobb,

"Hyberavdrag" är en sammanslagning av orden Hyra, begagnatförsäljning och reparation. Avdraget ska göra det billigare med hyrning och leasing av konsumentprodukter, reparation, underhåll, service och uppgradering.

Kostnaden för avdraget beräknas det första året bli 1,4 miljarder kronor. Det ska ligga på samma nivå som RUT och innebär en reduktion på 50 procent av arbetskostnaden.

Vill ha mer bilpooler

– Vi vill även ha flera tillgängliga bilpoolier. Det kommer att ge minskat behov av bilar och parkeringsutrymme. Det blir en lägre resursåtgång och klimatpåverkan.

Utredarna föreslår lagstadgade kriterier för allmänt tillgängliga bilpoolsfordon och parkeringsplatser för bilpooler.

En rad åtgärder ska enligt förslaget genomföras för att förebygga avfall hos kommuner och statliga myndigheter.

Hållbara produkter

Bevisbördan vid reklamation ska ändras för att hjälpa konsumenten att få en produkt som fungerar felfritt och håller längre.

– Vi tycker att man ska förlänga säljarens bevisbörda från nuvarande 6 månader till två år.

Miljöminister Karolina Skog tog under onsdagen emot utredningen som föreslår en rad åtgärder för att uppmuntra en mer cirkulär ekonomi i Sverige.

– Vi ska skicka ut det här på remiss nu och lyssna på vad allmänheten har att säga om förslaget, säger Karolina Skog.

Det var i januari förra året som regeringen tillsatte utredningen.

Mer läsning