Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis misstänks för hets mot folkgrupp efter inlägg på Facebook – anmäld av sina chefer i Örebro

En polis i Örebro skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook i fredags där han uppger att "polisen har totalhavrerat" och räknar upp ett antal "länder som representerar veckans alla brott".
Nu misstänks polisen för hets mot folkgrupp, uppger Nerikes Allehanda.

Annons

Polisen börjar sitt Facebookinlägg med raderna "Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i".

Polismannen radar upp brott som han påstår att han hanterat under veckan, och nämner sedan ett antal namn som klingar utländskt, som han pekar ut som misstänkta gärningsmän.

När ett svenskt namn dyker upp i uppräkningen skriver polisen, "va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott".

Nu har polisen anmälts av den egna polisledningen, misstänkt för hets mot folkgrupp, uppger Nerikes Allehanda.

Polismannen skriver i ett senare inlägg att han är för invandring under ordnade former – men att han är "mycket bekymrad över den kriminalitet och tänket hos de invandrade kriminella, som kraftigt överbelastar och håller på att stjälpa vårt rättsystem."

Mannen får fortsätta sin tjänst hos polisen under utredningens gång.

Hets mot folkgrupp

I lagen står det att hets mot folkgrupp är att "offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning."

Annons