Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen slog till mot oskyldig i stor pedofilrazzia: "Vi ber om ursäkt"

Polisen insats i veckan mot ett stort pedofilnätverk runt om i Sverige har lett till att totalt 19 personer blivit anhållna.
Men en av personerna som polisen slog till mot visade sig vara helt oskyldig.
"Vi beklagar att det skett ett misstag", säger Johan Grenfors kommenderingschef, nationella operativa avdelningen i ett pressmeddelande.

Annons

Arkivbild.  En man surfar på webbsidan kompis.se.

Polisen slog till mot 50 personer som misstänks ha varit inblandade i fildelning av material med sexuella övergrepp mot barn. Alla polisregioner i landet var inblandade i tillslaget.

Men misstankarna i ett ärende var helt ogrundad. Misstaget inträffade vid hanteringen av den spårning som genomfördes av polisen

"Vi beklagar att det skett ett misstag och en ursäkt har framförts till de som genom detta blivit felaktigt utpekade i västra Sverige", säger Johan Grenfors kommenderingschef, nationella operativa avdelningen, i ett tpressmeddelande.

Polisens nationella operativa avdelning har upprätta en anmälan av misstaget som nu kommer att överlämnas till avdelningen för särskilda utredningar.

Totalt har 19 personer suttit anhållna efter det stora tillslaget. Två personer kommer att begäras häktade av åklagare. De övriga bland de 50 misstänkta personerna har blivit släppta eftersom det saknas häktningsskäl.

"Polisen har sänt viktiga signaler om att det är brottsligt och inte riskfritt att fildela övergreppsmaterial. Genom fildelningen understödjer dessa individer produktion av övergreppsmaterial och därmed även sexualbrott mot barn", säger Malin Källström kommissarie och ansvarig för den nationella insatsen, i ett pressmeddelande.

Mer läsning:

Stor razzia mot 50 misstänkta nätpedofiler i Sverige

Fyra begärs häktade efter razzia mot pedofilring i Mellansverige: "Grova sexuella övergrepp mot barn"

Polisen slog till mot misstänkt pedofilnätverk

Annons