Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsongen för båtstölder i full gång: "Det har varit en jättestor ökning hittills i år"

Båtsäsongen närmar sig. I och med det brukar antalet båtrelaterade stölder gå upp. I år verkar stöldvågen bli ovanligt intensiv.
– Vi har sett en stor stöldökning i år, säger Pia Lindström, vd på Stöldskyddsföreningen till TT Nyhetsbyrån.

Annons

Redan i januari i år anmäldes ett stort antal stölder, enligt Stöldskyddsföreningen.

– Det har varit en jättestor ökning hittills i år, konstaterar vi med viss frustration. För det finns inget som indikerar att det skulle minska, säger Pia Lindström till Nyhetsbyrån.

I stor utsträckning handlar det om motorstölder, eller stölder av elektronik i båten. Men det är inte heller helt ovanligt att hela båten blir stulen.

LÄS MER: Så stoppar du båttjuven – 6 enkla knep för att förhindra stöld

Det finns dock flera saker som båtägare kan göra för att förhindra stölder. Till exempel att stöldmärka motorn och att ha godkända lås. det är även viktigt med båtsamverkan – även utanför säsongen.

– Har man både ett bra mekaniskt skydd, som rätt typ av lås, och bra båtsamverkan så har man gjort väldigt mycket, säger Pia Lindström.

Stöldvågen av båtmotorer och båtar ser ut att bli ovanligt intensiv i år.

Fakta: Motorstölderna ökar

► Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå), som Stöldskyddsföreningen fått, ökar stölderna av både båtmotorer och motorbåtar.

► I fjol ökade antalet motorbåtstölder med 11 procent jämfört med året före, från 1212 år 2015 till 1342 förra året. Motorstölderna ökade också med 11 procent, från 2310 till 2572 anmälda stölder.

► Samtidigt minskade dock stölderna av andra föremål ur båtarna från 2275 till 2035, en minskning med 11 procent. Stölderna av båtar utan motor sjönk med 13 procent, från 974 till 844.

► Siffrorna för januari i år visar på en ökning av samtliga båtrelaterade stölder, även om antalet anmälda brott är relativt lågt.

► Stölderna av motorbåtar ökade 33 procent (från 12 till 16) i januari jämfört med i fjol och stölderna av båt utan motor med hela 83 procent (från 12 till 22). Stölder ur och från båtar ökade med 8 procent (från 62 till 67) och motorstölderna med 29 procent (från 68 till 88).

Källa: Stöldskyddsföreningen/Brå (sammaställt av TT Nyhetsbyrån)

Annons