Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckvälde på flera gruppboenden i Karlskoga: "Lever i misär"

Våld, hot och förbud. Nu avslöjas ett skräckvälde på flera gruppboenden för funktionshindrade i Karlskoga.
– Fullkomligt oacceptabelt, säger socialchefen Patrik Jonsson.

Annons

– Vi kommer att se över hela kommunen så att det här inte pågår på något mer ställe. Vi väntar även på Ivos rapport, säger socialchefen  på Karlskoga kommun Patrik Jonsson .

Flera lokala medier har de senaste dagarna rapporterat om missförhållanden på ett gruppboende i Karlskoga. Hoten och trakasserierna på gruppboendet ska ha pågått under flera år och varit systematiskt.

Personalen ska ha varit våldsamma mot de boende, hotat dem och straffat dem när de inte gjort som de ville. En boende fick exempelvis höra av personalen att hen är "fet som en gris".

De boende har inte heller fått äta mat efter klockan 17, vilket innebär att de har fått vara utan mat i mer än elva timmar. Brukarna ska inte ha haft så mycket mat i sina egna kylskåp och de som har haft det har ändå inte vågat äta den.

Nu har en enhetschef blivit omplacerad och två i personalen tagits ur tjänst. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ska utreda missförhållandena.

– Vi kommer att ta in en utomstående utredare som ska se över alla liknande verksamheter i kommunen. Vi vill se om det här har förekommit på andra ställen. Vi vill ligga före Ivo, säger Patrik Jonsson, chef för socialförvaltningen i Karlskoga.

Ännu ett boende

Men redan nu kan Mittmedia avslöja att missförhållandena även funnit på minst ett annat gruppboende i staden.

I en internutredning som utfördes redan för två år sedan kommer det fram att brukarna på boendet inte fick duscha när de ville, och att de varit anvisade till speciella duschdagar.

Kaffet låstes in fast brukarna ville ha det framme, dessutom förbjöd personalen brukarna att träffa pojk- eller flickvännen så ofta de ville.

Flera i personalen beskriver för utredarna att de inte tror att brukarna fått ta del av sina egna pengar som de borde. Personalen gick även in i de boendes lägenheter när de inte varit hemma.

– Det är naturligtvis inte bra, De boende ska ha makt över sitt eget liv och få bestämma sådana saker själva.

Levde i "misär"

En brukare uppges i rapporten ha levt i "misär" eftersom att personalen inte städade. Lappar ska ha hittats i brukarnas lägenheter med kränkande och nedlåtande texter om dem.

– Utredningen kom fram till att det inte var så allvarligt men att vi behövde vidta åtgärder. Det har vi gjort genom att utbilda personalen bland annat.

Hur kunde det då senare ske liknande saker på ett annat boende?

– Varför det förekommit sådant här är svårt att svara på. Personalen har nog inte tagit till sig av den utveckling som finns i samhället, utan hållit sig kvar i de gamla arbetssätten.

Har ni några indikationer på att det skett på fler boenden?

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi har inte full överblick i dagsläget. Jag hoppas att det inte ska komma fram mer men finns det så vill vi att det kommer fram. Om det inte kommer fram så kan vi inte heller göra något åt det.

Kommer fler personal att få sluta?

– Det ser inte ut som det just nu men vi får se vad genomlysningen som ska göras kommer fram till. Vi väntar även på att få resultatet från Ivo.

Annons