Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges Förenade Muslimer tvingas betala tillbaka en halv miljon kronor

Sveriges Förenade Muslimer anklagas för att ha anlitat föreläsare i Göteborg som uttalade sig nedsättande om kvinnor.
Nu krävs föreningen på mer än en halv miljon kronor.

Annons

Arkivbild. Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.

Filmklipp på nätet visar föreläsningar som Sveriges förenade muslimer anordnat där föreläsaren uttrycker sig på ett nedvärderande sätt mot kvinnor.

Efter att kvällstidningen Aftonbladet uppmärksammat föreläsningarna har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) granskat föreningen.

"Organisationen SFM bedriver verksamhet som inte är förenlig med demokratins idéer inklusive principerna om jämställdhet och förbud mot diskriminering", skriver MUCF i ett pressmeddelande.

Myndigheten har nu beslutat sig om att kräva tillbaka beviljade bidrag för projektet ”Stå Upp! 2.0" och samtidigt strypa framtida utbetalningar.

"Har inte svarat trovärdigt"

MUCF krävde tidigare svar från föreningen om hur rutinerna ser ut vid bokning av föreläsare, samt hur föreningen ser på uppgifterna som media publicerat om föreningen.

– Sveriges Förenade Muslimer har inte på ett trovärdigt sätt kunnat svara på vårt föreläggande, säger Lotta Persson, avdelningschef på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, i ett pressmeddelande.

Föreningen har tidigare granskats av MUCF – men utan åtgärder. Under det här håret fick dock myndigheten in nya uppgifter gällande organisationen och beslutade då att öppna en ny undersökning.

Halv miljon kronor

– Slutsatsen av det är att SFM som organisation inte lever upp till de krav som finns i förordningen, och därför inte ska finansieras med statsbidrag

Enligt SVT Nyheter rör de sig om en summa på 535.200 kronor som föreningen nu måste betala tillbaka.

Annons