Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Testa om ditt lösenord har blivit hackat – och se hur du skyddar dig bättre

Tio miljoner svenska konton och lösenord är på vift på nätet.

Annons

Tv-programmet SVT Dold har med hjälp av en före detta hacker hittat cirka tio miljoner svenska konton och lösenord som läckt ut på nätet. Användarnamn och lösenord har läckt från sajter som till exempel Linkedin, Dropbox och Yahoo.

Testa dig: Har SVT ditt lösenord? (länk till SVT)

Om användaren har samma lösenord till andra sajter – som mejlkontot och Facebook, kan hackaren ta sig in där också.

– Detta är den enklaste metoden att använda. Folk är den svaga länken och man har ofta samma lösenord på flera olika ställen. Det kan se häftigt ut när folk försöker knäcka lösenord hit och dit men oftast är det inte så avancerat, utan det är hämtat från nätet och utgår från att du använder samma på flera ställen, säger Dan Egerstad till SVT.

Han har tidigare kallats superhackare och jobbar i dag med IT-säkerhet.

Men varför använder vi fortfarande system som är så sårbara? Enligt säkerhetsexperten Per Hellqvist, som TT har pratat med, beror det på att användarvänlighet fick gå före säkerhet i internets barndom.

– Det är föråldrat och andra system kommer bli vanligare, säger Per Hellqvist till TT.

I framtiden tror Hellqvist att lösenorden kommer att fasas ut eller i högre utsträckning kompletteras med ytterligare säkerhet, som att koddosor och fingeravtrycksläsare.

Här är här några knep för hur du skapar ett säkrare lösenord enligt Microsoft :

• Ett idealiskt lösenord är både långt och komplext. Det bör innehålla siffror, bokstäver, skiljetecken och specialtecken.

• Använd helst ett lösenord som består av åtta eller fler tecken.

• Använd inte samma lösenord överallt. Om någon obehörig kommer åt ditt användarnamn och lösenord i en databas med låg säkerhet, kan de då inte använda lösenordet för att komma åt din information på andra, säkrare webbplatser.

• Byt ditt lösenord ofta. Ställ in en påminnelse till dig själv att byta lösenord för exempelvis din epost var tredje månad.

• Ju större variation av tecken desto bättre. Blanda därför stora och små bokstäver, siffror, skiljetecken och specialtecken.

• Använd hela tangentbordet. Använd inte bara de bokstäver och tecken som är vanligast.

• Undvik lösenord som innehåller personlig information; som personnummer, namn på släktingar, husdjur, telefonnummer och adress.

• Undvik också ord som finns med i ordlistor och tecken i en logisk följd, till exempel 12345 eller abcdef.

Källa: Microsoft

Mer läsning

Annons