Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trio med nazistanknytning döms till fängelse för bombdåd i Göteborg

En person sitter fortfarande i rullstol efter vinters bombdåd i Göteborg. På fredagen dömdes tre personer med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen till fängelse för inblandning i tre olika bombdåd i Göteborg.

Annons

Stor polisnärvaro vid Göteborgs tingsrätt när rättegången startade mot de tre männen. (Arkivbild).

En lokalvårdare skadades svårt när en bomb exploderade bredvid honom vid ett flyktingboende i vintras. Lokalvårdaren har fortfarande svåra skador och sitter i rullstol, uppger Göteborgsposten.

"Jag kände explosionen och flög omkull, jag tittade ner och såg att det var illa", berättade han själv i polisförhör, skriver Göteborgsposten.

Totalt skedde tre bombdåd i Göteborg i vintras, och två av bomberna exploderade. Den andra bomben var placerad på en cykel och bomben exploderade utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg. Ingen person skadades vid det tillfället. Åklagaren hävdar att det fanns planer på att spränga en tredje bomb, som hittades vid Lilleby camping.

"Tre sprängladdningar utplacerade, varav två exploderade. Här finns politiska motiv, politiska syften. Det här är mycket ovanlig och extremt allvarlig brottslighet", har kammaråklagare Mats Ljungqvist sagt tidigare, rapporterar Göteborgsposten.

Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för de åtalade, som har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Samtliga har nu dömts till fängelse av Göteborgs tingsrätt. Längst fängelsestraff fick en 23-årig man som dömdes för allmänfarlig ödeläggelse i två fall, vapenbrott och försök till allmänfarlig ödeläggelse. Straffet blev fängelse i åtta år och sex månader, skriver Göteborgsposten.

En 50-årig man dömdes till fem års fängelse för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse. Däremot frias de båda männen för åtalspunkten försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel, när det gäller den skadade lokalvårdaren. Männen ska dock 197 000 kronor i skadestånd till honom.

Även en 20-årig man dömts till fängelse i ett och ett halvt år för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. På grund av mannens unga ålder blev hans straff reducerat, skriver tingsrätten i domen. De dömda har nekat till brott.

Rätten var inte helt enig i domen. Rättens ordförande ville frikänna 23-åringen och 50-åringen för åtalspunkten allmänfarlig ödeläggelse. Han ville också att lokalvårdarens skadeståndskrav skulle avslås, eftersom han menar att det inte är bevisat att de två männen låg bakom bombdådet.

I bevisningen mot männen ingick bland annat dna-spår som lämnats på bomber och spaningsbilder.

Mer läsning

Annons