Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar utsattes för tortyr runt om i Sverige: "Idrottsledaren filmade"

En idrottsledare åtalas idag för ha utsatt tolv ungdomar på olika platser i landet för tortyr.
– Åtalet omfattar över hundra brottsmisstankar, säger John Dagnevik, åklagare på en pressträff.
Den 40 -åriga mannen ska ha filmat ett flertal av övergreppen.

Annons

En slang som tros ha använts vid övergreppen. Bilden är tagen från polisens förundersökning.

– Den åtalade mannen är förhållandevis känd idrottsprofil inom sin utövande idrott. Jag vågar påstå att han kommit i kontakt med samtliga målsäganden genom idrotten som ledare.

Den 40-åriga mannen är hemmahörande i Blekinge – men de misstänkta övergreppen ska ha skett över hela av Sverige.

– Den misstänkte har bjudit hem respektive pojke till olika utrymmen som han under tiden disponerade över. Det har bland annat varit hotellrum på olika platser i riket och i den misstänktes bostad.

Åklagare John Dagnevik presenterar åtalet under en pressträff i Karlskrona.En idrottscoach i Blekinge åtalas i dag för hundra grova brott mot tolv pojkar.

– De har instruerats att av sig merparten av sina kläder, för att sedan ta på sig olika former av klädesplagg som tillhört den misstänkte. Det har rört sig om kalsonger, långkalsonger, pannband och knähöga strumpor.

Mannen ska sedan med rep eller kraftig tejp bundit pojkarna till händer ben och fötter. En del av pojkarna har mannen stadgat upp deras armar mot en järnstång som han placerat bakom deras ryggar.

– Mannen placerade kraftig tejp över mun och näsöppning på pojkarna. Han förde sedan ned slangar eller rör i målsägandes hals och har också tejpat fast rören till ansiktet. I nästan samtliga fall har han även placerat en påse över huvudet som han antingen bundit eller fäst fast på något annat sätt.

Polisen hittade rep, plastpåsar och slangar vid en husrannsakani idrottsprofilens bostad. Bilden är tagen från polisens förundersökning.

Mannen ska sedan i flera fall ha täppt för rören som ungdomarna andades genom. I vissa fall har han satt en tät sportflaska i ena änden av röret. De har sedan tvingats upprepa olika fraser och påståenden, innan mannen sedan satt fast klämmor på pojkarnas kroppar, armar och bröstvårtor.

– Han har i vissa fall piskat pojkarna med ridpiska eller buntband.

Mannen åtalas för 45 fall av grov misshandel och 55 fall av grovt olaga tvång. I 37 av fallen ska mannen ha filmat eller fotat övergreppen.

– Åtalet grundar sig i stor del på tekniks bevisning i form av bild och filmmaterial. Det grundar sig även på många och uttömmande förhör.

Den 40-åriga mannen förnekar brott och menar att det han utsatt pojkarna för var en del av ungdomarnas träning.

Annons