Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsutredning mot Julian Assange läggs ner

Våldtäktsutredningen kring Wikileaks-grundaren Julian Assange läggs ner.
Det har överåklagare Marianne Ny beslutat under fredagen.

Annons

Wikileaksgrundaren Julian Assange har sedan fem år tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London där han har politisk asyl.

"JulianAssange tog för nästan fem år sedan sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London, där han fortfarande befinner sig. Han har alltså undandragit sig alla försök för svenska och brittiska myndigheter att verkställa beslutet om attöverlämna honom till Sverige enligt EU-reglerna om en europeisk arresteringsorder. Min bedömning är att överlämningen inte kan verkställas inomöverskådlig tid", säger Marianne Ny, i ett pressmeddelande.

Assange har varit häktad i sin frånvaro sedan 2010 misstänkt för våldtäkt i Sverige. Efter flera år av utredning av svensk polis hölls under 2016 förhör med Julian Assange inne på Ecuadors ambassad.

"Alla möjligheter att för närvarande driva utredningen framåt är uttömda. För attkunna gå vidare skulle det krävas att Julian Assange formellt skulle delges misstanke om brottet. Det kan inte förväntas att vi skulle få bistånd av Ecuador med detta. Utredningen läggs därför ned", säger Marianne Ny.

Wikileaksgrundaren har hela tiden hävdat att han riskerar att lämnas ut till USA.

Enligt Wikileaks officiella twitterkonto vägrar nu Storbritannien att bekräfta eller förneka att USA skickat landet en efterlysning på Julian Assange.

3 maj 2017 lämnade hans svenske advokat Per E Samuelson in ett yrkande till Stockholms tingsrätt om att häktningen ska upphävas omedelbart.

Den tredje maj i år begärde Assanges svenske advokat Per E Samuelson att häktningen skulle upphävas omedelerbart.

Överåklagaren Marianne Ny och chefsåklagare Ingrid Isgren kommer på en pressträff i dag att berätta om beslutet om att lägga ned utredningen.

Mer läsning:

Julian Assanges advokat: "Jag tror att svenska åtalet läggs ner"

Wikileaks grundare Julian Assange kan tänka sig utlämnad till USA

Mer läsning

Annons