Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Åka tåg ska vara lätt

”Biljettautomaten i Fagersta är permanent bortplockad” är budskapet man möts av på Fagersta central.

Annons
Pendeltåg. Snart blir det dyrare att köpa biljett på tåget, enligt vad som sagts till skribenten.Foto: Daniel Gustafsson/arkiv

På lappen – som hänger där man tidigare kunde köpa och hämta ut tågbiljetter – står det att biljetter kan köpas -på tågen om man reser med Tåg i Bergslagen. Bra. Förutom att Tåg i Bergslagen precis köpts upp av SJ – som vanligtvis inte säljer biljetter ombord på sina tåg.

Kliver du på SJ:s tåg utan en förköpt biljett krävs du på 1 200 kr i straffavgift. När jag, som tågresenär, frågade tågvärdarna på Tåg i Bergslagen hur det ska bli när SJ tar över, fick jag svaret att det fortfarande kommer finnas möjlighet att köpa biljetter på tågen – men det kommer bli dyrare.

Jag anser att det, utifrån ett tillgänglighetsperspektiv, är viktigt att man – om man nu inte kan köpa biljetter på tåget – har möjlighet att köpa på stationen.

I många andra städer finns biljettautomaterna kvar, så att de fyller en funktion (som Fagerstabor nu inte ska få ta del av) är uppenbart. Ur miljösynpunkt är tåg ett väldigt bra färdsätt. Samhället och ansvariga samhällsinstanser borde därför underlätta tågresande snarare än försvåra det.

Även om det inte är Fagersta kommuns direkta ansvar, anser jag att det borde ligga i kommunens intresse att Fagersta C är tillgänglig och välfungerande för tågresenärer och pendlare.

Det borde prioriteras högt av våra kommunpolitiker att agera för att vår station ska vara värdig en centralort med 13 000 invånare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons