Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Alla flickor ska ha makt över sitt eget liv

Annons

Över hela världen kämpar tjejer för att få bestämma själva över sitt liv och sin framtid. För att deras tankar och känslor ska tas på allvar. För att deras rättigheter ska respekteras. Men många möter motstånd - både hemma, i skolan och i samhället. 40 procent av världens flickor och kvinnor lever i länder där jämställdhet med nöd och näppe existerar.

I dag är det internationella flickdagen. Jag älskar att jag bor i ett land där jag får möjlighet att bestämma över mitt eget liv. Där jag som tjej har lika många valmöjligheter som mina jämnåriga killkompisar. Jag lär mig att stå upp för mina rättigheter och det gör att jag kan inspirera och påverka andra. Och genom mina valmöjligheter kan jag växa upp till en stark kvinna som kan göra skillnad. Jag tror att med fler kvinnor vid makten breddas perspektiven. I dag kämpar många flickor i världen mot de hinder som uppstår till exempel när de har sin mens. Jag tror att med fler kvinnliga ledare skulle de hindren minska, och kanske till och med försvinna helt.

Vi som bor i Sverige är lyckligt lottade jämfört med invånarna i de flesta andra länder. Jag kräver att Sverige ska vara en ledande röst globalt för att motverka alla former av diskriminering och övergrepp mot flickor.

Varje flicka har rätt att bestämma över sitt eget liv och har rätt att få växa upp utan våld i ett samhälle som respekterar hennes rättigheter. Alla vinner på jämställdhet.

Khonaf Kako, 18 år, Fagersta

Plan International Sveriges ungdomsråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel