Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ännu en hundattack - ska det behöva vara så här?

Fick av en kollega idag veta att det skett ytterligare en ”hundattack” i Fagersta, där både hund och hundägare blivit bitna av en okopplad hund.

För ganska precis ett år sedan tog jag beslutet att låta avliva min hund efter en hundattack av en okopplad kamphund. Min då 80-åriga mor (och dagmatte) var ute på promenad när vår hund och hon blev oprovocerat attackerade. Vår hund blev illa biten och kastad som en trasa i den andra hundens käftar. Även min mor blev biten när hon försökte försvara vår hund, och föll handlöst i asfalten och slog i bakhuvudet.

Skadorna på vår hund blev omfattande och skulle kräva avancerad veterinärvård med flera operationer/transplantationer. Hennes odds var 50/50. Trots en bra hundförsäkring skulle inte den täcka dessa kostnader. Och ingen ansvarstagande motpart fanns. Efter många samvetskval och diskussioner med både veterinärer och min uppfödare, tog jag det tuffa beslutet. Det har gått ett år men jag saknar henne fortfarande. Tack och lov klarade sig mamma utan större komplikationer, chockad och rädd naturligtvis efter händelsen.

Och var kommer den andra hundägarens ansvar in? Får vem som helst skaffa hund? Ska alla raser vara tillåtna i Sverige?

Det finns en lag om strikt ägaransvar: Lag 2007:1150 om tillsyn över hundar och katter. Finns det en ansvarstagande motpart, så kliver personen in med sin egen hemförsäkring som förhoppningsvis täcker uppkomna (veterinär) kostnader. Men om varken hundföraren eller hundägaren tar ansvar? Om ingen hemförsäkring finns, ingen moral om rätt eller fel, ingen inkomst eller andra indrivningsbara tillgångar via Kronofogden? Då faller lagen ganska platt.

På grund av andra människors oansvariga beteende sker denna situation om och om igen. Hur svårt kan det vara att ha sin hund kopplad? Andra människor drabbas känslomässigt, fysiskt och ekonomiskt. Jag blir ledsen och illa berörd och sänder mina tankar till den person som nu genomlider detta.

Fd hundägare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel