Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Äntligen stopp för NVK-karusellen

Debatten kring utbetalda ersättningar pajkastas vidare i ett löjets skimmer och frångår allt mer sakfrågan i riktning mot ett personligt plan.

Annons

Det spelar liksom ingen roll hur många gånger fakta framförs, man väljer i alla fall att blunda och hålla för öronen.

Det är inte att vara oppositionell att fara med rena lögner och uppgifter tagna ur luften eller att skrika högt. Är det för Fagerstas bästa man gör det? Eller är man bara bitter och har något personligt emot andra politiker?

Men vi provar väl med fakta igen. 1995 tecknades ett anställningsavtal som möjliggjorde ett förtida uttag av pension fram till ordinarie pensionsålder med förbehåll att pensionen inte skulle utbetalas under pågående anställning.

År 2010 kringgick man detta genom att förbundschefen själv sade upp sig och aktiverat klausulen om pension, samt att NVK:s direktion därefter tagit beslut om ett tillägg till anställningsavtalet, där samordningen med förvärvsinkomsten undantas helt. I samma beslut ingick också att återanställa förbundschefen på halvtid och efter detta betalades det ut pension och lön samtidigt.

Anställningsavtalen gav dessutom, till skillnad från andra chefer, rätt till ersättning för upparbetade timmar över ordinarie arbetstid. Sex konsultavtal har upphandlats och sammanlagt 22 fakturor på totalt 2,1 miljoner kronor har betalats av Fagersta kommun respektive NVK.

Lön, pension, timersättning och konsultarvode har kunnat betalas ut samtidigt och det har inget att göra med de löjligt förmånliga anställningsavtal som tecknades på nittiotalet.

Efter senaste valet så bromsades utbetalningarna direkt och den granskning som inleddes har hittills landat i vägrad ansvarsfrihet för enskilda ledamöter, ett fastställande av en olämplig bisyssla och en misstroendeförklaring som lämnats av den politiska majoriteten i Fagersta kommun.

Direktionen för NVK har därefter hanterat ärendet och man gjorde bedömningen att bästa möjliga lösning är att upprätta en överenskommelse om att avsluta anställningen. Det är NVK som är arbetsgivare, inte Fagersta kommun.

Avtalen som tecknades 2010 har sedan dess kostat skattebetalarna nära 20 miljoner kronor. Åtskilliga miljoner till om det hade fått fortsätta. Sannolikt kostar det lite till, eftersom vi riskerar att få betala skattetillägg, arbetsgivaravgifter och viten för hela soppan.

Att slutlönen uppgår till 3,2 miljoner beror på en innestående lön liksom ett innehav av ett upparbetat semestersaldo och ett flexsaldo på flera hundra timmar. Ersättning som man har rätt till som vilken annan anställd som helst. Har man åsikter kring det så skulle man sett till att inte avtalen tecknades år 2010.

Nu är det äntligen stopp.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons