Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är det dags att införa ättestupan?

Sveriges befolkningsprofil är kostsam. För dyr! Ja, detta trummas fram oavbrutet. Dyr! Jo, demografin ser ut som ett timglas. Många äldre - 40-talister. Så många yngre - 10-talister.

Blir framtida belastning på landets budget. Vi borde skämmas! Ska vi verkligen tynga vårt fagra lands ekonomi!?

Ja, frågan ställs. Nästa steg är givetvis återinförande av ättestupan. Än så länge har nationalekonomer och politiker inte anklagat våra 10-talister för att ligga framtiden till last. ( Jo, lite. De kommer behöva skola och dagis. Skäms!) Men denna kundkrets är inte relevant ännu. Läser inte och röstar först om tio, femton år. Nä, vi siktar in oss på alla pensionärer. Om fem år kommer vi att belasta statskassan med en kostnadsökning om 90 miljarder!

I dessa mediatjuvars ögon förefaller den idealiska medborgaren vara 34 till 45 år gammal. Tjäna cirka 500 000 per person och år. Ha ett barn. Inget vårdbehov. Lösa sin barnpassning privat. Betala skatt. Och inte besvära. Sen vid 46 års ålder bör dom flytta till Spanien. Teckna privat vårdförsäkring. Försvinna ur systemet. Allt för att låta nästa generation mjölkossor på 34 - till 45 år ta över. Se där det perfekta samhället.

Alltså, vad är detta för debatt, och för verklighet? Hur kan man anföra en befolkningsprofil som illa planerad!? Är det vårt fel att vi föddes under 40-talet? Var det inte vi som bidrog till Sveriges välstånd? Det var vi som arbetade med "hårdvara". Produktion. Solitt material och tung industri som generade intäkter till HELA landet. Under sjuttio- åttio och nittiotalet. Till landet.! Inte till våra egna bankkonton.

Om vi skulle kika lite på miljarderna som rullat ut från vår statskassa under de senaste tio-tolv åren. Pengar som rätteligen borde höra till oss. Vi som byggt upp välståndet.

I Norge har alla del av Norges oljefond. Den tillhör folket! En gemensam resurs. Men i Sverige? Icke. Våra tillgångar säljer staten undan hej vilt.

Vi pensionärer kommer alltså kosta 90 miljarder mer om fem år. Låt oss väga detta mot följande siffror:

Dåliga affärer under alliansregeringen (Maud Olofsson, näringsminister) Vattenfall + Nuon + Postnord = förlust genom felaktigt och illa underbyggda beslut: 250 miljarder.

Felaktig och undermålig inhandling utan styrning Karolinska sjukhuset: 50 miljarder.

Skattelättnader på kapital/värnskattens avskaffande: 150 miljarder.

Budgetöverskott BNP 18/19 (Vi betalar av på statsskulden. Har nu 23 procent av BNP i skuld. I övriga Europa ligger man på 80 procent): 150 miljarder.

Total kostnad: 600 miljarder.

Nä! Nu räcker det med att skuldbelägga oss! Klandra de som klandras bör! Inte tusan var det vi som gjorde urusla affärer med statens pengar! Eller som smörar för de rika. Till journalister och politiker säger jag: Sköt rikets finanser! Leta efter rätt syndabockar! Rätt ska vara rätt! Inte fan ska någon i vårt land behöva skämmas för att vara gammal och "ligga samhället till last"!

Att sedan Magdalena A. har mage att höja bensinskatten och påstå att vi på "landet" ska kompenseras - ja det är ju ett rent hån! Hur då? 50 kronor i landsortsbidrag kanske? Vi vet ju vad som hänt med anpassningen av pensionskatten. 150 kronor i månaden blev det.

Kom igen! Vi räknas! Tro inte på medias och politikers skitprat!

Richard Hichens-Bergström, författare och pensionär

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel