Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är en folkomröstning verkligen det mest demokratiska?

 
Försäljningen av Brukskontoret
Visa alla artiklar

Är det helt säkert att en folkomröstning är det ultimata beviset på en fungerande demokrati?

Den frågan har jag ställt mig efter att ha talat med olika personer om det förslag som Vänsterpartiet i Fagersta driver om att folkomrösta i frågan om Brukskontoret. De jag talat med säger ”hur ska man kunna ta ställning till en fråga med så många olika infallsvinklar och effekter av beslutet”.

Frågan är tämligen komplicerad att folkomrösta om. Trots att jag är medlem i det socialdemokratiska partiet tar jag här ingen ställning till själva frågan om Brukskontoret och dess olika följdverkningar med nuvarande kommunhus, Norrbygården och så vidare. Det handlar ju inte enbart om att sälja Brukskontoret och återhyra detsamma samt flytta kommunhuset till Brukskontoret, utan det handlar om en räcka av olika effekter av detta.

Jag följer den kommunala politiken via olika media och kollar ibland kommunala handlingar vid vissa tillfällen och ställer frågor till tjänstemän och politiker för att hålla mig uppdaterad. Jag skulle tro att jag är mera insatt än de flesta som ska folkomrösta i frågan men känner ändå – detta är komplicerat.

Visst kan man ställa frågorna på ett enkelt sätt: antingen ja till att sälja Brukskontoret och sen återhyra det, som S och M föreslår med stöd av L. Alternativt nej till att återhyra det för att vara kvar med kommunkontoret i nuvarande lokaler, som V föreslår med stöd av SD. Men detta fångar inte den komplexa bilden.

Det som frågan till syvende och sist handlar om är hur kommunen bäst ska använda våra pengar? Om detta är ju kommunens lokala partier oense om. V och S + M inte ger exakt samma bild, varken av grundförutsättningarna eller effekterna. Vi väljare kommer i själva verket att ta ställning till vilka partigrupperingar vi har bäst tilltro till. V med stöd av SD eller S+M med stöd av L.

Observera att det ännu inte finns något beslut om folkomröstning, utan ett förslag från Vänstern som får stöd av Sverigedemokraterna. Till sitt stöd har man insamlade namnunderskrifter i frågan. En folkomröstning är enbart rådgivande. Är det så att majoriteten vill genomföra sitt förslag kommer de att kunna göra det oavsett vad folkröstningen säger. Att man går emot en folkomröstning är inget ovanligt i svensk kommunalpolitik. Visst kan detta spä på ett misstroende mot våra politiker, men politiken är en helhet och inte en enskild fråga.

Givetvis står det våra fullmäktige fritt att använda modellen med folkomröstning. Det är deras demokratiska rätt, men jag känner att man lägger över en komplicerad fråga i händerna på oss som är minst insatta och gör då detta i en slags demokratisk anda.

En valrörelse i frågan kommer enbart att bli ett kastande med siffror fram och tillbaka. Fagerstabor, jag tycker att de vi valde 2018 får ta beslut i den här frågan och sen röstar vi 2022 på det parti vi tycker lyckats bäst under den här mandatperioden.

Bo Axelsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel