Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är Skinnskattebergare mer omtänksamma än Fagerstabor?

Åtta av hundra coronasmittade i åldrarna över 70 år dör. Det är bakgrunden till att 70-plussare utpekas som riskgrupp och uppmanas att isolera sig från alla sociala kontakter. Ett problem som måste lösas är hur de ska kunna handla mat. I Fagersta ställer kommunen upp med handlingshjälp för dem som inte kan ordna saken på annat sätt. Vi såg för någon vecka sedan hur Bergs kommun i Jämtland betalar taxitransport av inköp till kommunens alla 70-plussare. ”En självklarhet” sa kommunalrådet (S) på tv.

I Skinnskatteberg finns nästan 1 000 personer som är äldre än 70 år. Det är inte troligt att alla dessa kan ordna sina inköp på ett säkert sätt. Därför skrev jag den 4 april ett blogginlägg där jag föreslog att kommunen, liksom Fagersta och Berg, skulle ordna handlingshjälp.

Detta fick kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S) att ilsket kasta sig på skrivmaskinen. På Facebook skriver hon att Skinnskatteberg minsann är annorlunda: Här tar folk hand om varandra och några kommunala insatser behövs inte. ”Skinnskatteberg skiljer sig på många sätt från Stockholm. Här är vi på olika sätt bekanta för varandra. Vi har trygghetskoll. Om grannen inte dyker upp inom förväntad tid/regelbundenhet finns det någon som ”knackar på” allt som oftast. Grannen eller annan frågar om hjälp behövs, det är så vi jobbat här i Skinnskatteberg.”

Jag betvivlar inte att det finns mer omtanke i Skinnskatteberg än i Stockholm. Men det var det ju inte frågan om. Förebilderna kom från två andra små landsortskommuner. I alla tre kommunerna är ungefär var femte invånare över 70 år. Fagersta och Skinnskatteberg har god ekonomi med många tiotals miljoner i kassan. Bergs ekonomi är lite sämre. Alla tre är S-styrda.

Jag fattar inte hur det kan komma sig att förutsättningarna och behoven är så mycket annorlunda. En tolkning av  raseriutbrottet är att Skinnskattebergarna är mer omtänksamma än Fagerstaborna; ett alldeles ogrundat och i det närmaste oförskämt påstående.

Det finns pengar. Den enda kostsamma åtgärd Skinnskatteberg har gjort i samband med coronautbrottet är att slopa förseningsavgifterna på biblioteket. Av det särskilda bidrag till kommunerna som regeringen beslöt om häromdagen vet kommunalrådet, enligt intervju i Fagersta-Posten, inte vad 3 av 4,5 miljoner ska användas till.

Kan det vara så, att motståndet mot kommunal handlingshjälp handlar om att ytterligare fylla på kommunens redan välfyllda kassakista. Lena Lovén Rolén tar i så fall på sig ett tungt ansvar. Det kommer att bli döda.

Henry Bäck

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel