Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Arbetsmiljöproblemet på kommunkontoret i Skinnskatteberg

Replik på Liberalernas insändare den 23 november.

När jag tisdagen den 20 oktober fick information om detta arbetsmiljöproblem tog jag som ordförande i Kommunfullmäktig(KF) med högsta ansvar för arbetsmiljöfrågor i kommunen, kontakt med jurist på Sveriges kommuner och regioner (SKR) arbetsgivarenhet för rådgivning. Jag fick veta att detta ärende ska hanteras enligt arbetsmiljölagen (AML). Att Kommunstyrelsen som är arbetsgivare till kommunchefen måste hantera detta ärende enligt denna lag och ge uppdrag till kommunens HR-chef för att via företagshälsan anlita en beteendevetare med specialkunskap i psykosociala arbetsmiljöfrågor. Om sedan kommunstyrelsen hantering i frågan ska granskas av någon så är det av Arbetsmiljöverket.

Detta förankrade jag vid flera samtal med fullmäktiges 1:e vice ordförande Klaus Jesse (S) och 2:e vice ordförande Elisabeth Åberg. (L)

Den 26 oktober skulle hela KF presidiet samråda med HR-chefen men hen fick förhinder den avtalade tiden, varvid jag ensam hade detta samtal, som då bekräftade att det skulle gå till så som SKR hade sagt. Vilket jag informerade båda vice ordförande om.

På Kommunstyrelsen den 27 okto ber yrkade S på att denna känsliga arbetsmiljöfråga skulle tas upp som första ärende där lykta dörrar och jäv var aktuellt. S förslag var alltså att denna arbetsmiljöfråga skulle hanteras enligt arbetsmiljölagen, i enlighet med SKR och efter samråd med HR-chefen men det ville inte ni i (L) och övriga borgerliga partier, så vårt förslag föll.

Ni beslutade i stället att blanda ihop denna arbetsmiljöfråga med en förstudie som innehöll ensidigt allvarliga anklagelser mot kommunstyrelsens ordförande. Liberalernas förtroendevalda revisor gick på egen hand och eget beslut till kommunstyrelsen den 27 oktober för att delge kommunstyrelsen en rapport, vilket inte var vad revisorsgruppen hade kommit överens om.

Så frågan är vem som har fokus på vad?

Aneth Arvidsson (S), ordförande i Kommunfullmäktige och Ordförande för Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel