Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att flytta kommunkontoret är ekonomiskt effektivt

Att bygga om nuvarande kommunala kontorsbyggnader till att rymma 60 lägenheter kommer att kosta hälften så mycket som att bygga nya, en vinst på cirka 70 miljoner kronor. Att flytta nuvarande kommunala kontorsverksamhet till ett hus avsett för kontorsverksamhet, det gamla brukskontoret, är totalt sett ekonomiskt effektivt och dessutom släpps inte det gamla fina brukskontoret vind för våg ut på marknaden.

Ovanstående bekräftas när de fem olika alternativ som kommunen framtagit analyseras och de ekonomiska konsekvenserna beaktas. Kostnader för drift, kontorsinvesteringar och uppfyllda mål avseende fastighetsbyggnad, är variabler som granskats och ställts mot varandra. Detta bör givetvis Hans Granlund (V) ha tagit del av. Han väljer dock att desperat smutskasta det framlagda förslaget genom att rycka loss och förstora upp några variabler ur helheten, till exempel hyra under 25 år, solskydd, kabeldragning med mera, och göra dessa till avgörande för hela projektet. Den positiva helheten orkar han tydligen inte hantera.

I ärlighetens namn måste jag dock erkänna att Hans har ett alternativ som inte kostar så mycket. Det alternativet är att inte göra någonting. I min kommun skall dock kommunen leverera, här skall det finnas tillgång på fastigheter för olika målgrupper. Det övergripande målet bör vara att kommunen skall växa, fler skattebetalare, inte torka sönder på grund av pessimistiska maktpolitiska analyser.

Jag vill inte vara Hans lekkamrat i sandlådan. Vad vi behöver idag är en långsiktig, målinriktad planering av hur vi optimalt nyttjar alla de fastigheter som kommunen idag har tillgång till, det vill säga ett övergripande beslutsunderlag. Första steget skulle kunna vara att istället för att lägga skattepengar på en folkomröstning som baseras på politiskt diskutabla underlag, låta någon oberoende erfaren ekonom inom fastighetsbranschen, borra djupare i dagens beslutsunderlag. Detta för att konkret hitta en väg ut ur sandlådan och låta fakta styra vår framtid i kommunen.

Magnus Bohman (L), ordförande Liberalerna Fagersta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel