Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att sälja Brukskontoret ger mer pengar till annat

 
Försäljningen av Brukskontoret
Visa alla artiklar

Domedagsprofeter på social media och deltagare i den offentliga debatten slirar på sanningen och förvränger verkligheten utan att visa upp helheten. Det viktigaste verkar att vara emot något.

Att Fagersta kommun tagit höjd för investeringar i fler boenden, bostäder och verksamheter utelämnas helt. Likaså ambitionen om att effektivt nyttja det som redan finns i stället för att bara bygga nytt. Att flytten av kommunkontoret till Brukskontoret medför att dagens kommunhus kan nyttjas till något annat och lösgöra minst 70 miljoner kronor i investeringsbudgeten sägs det ingenting om.

Förslaget som ligger för behandling just nu är att kommunen ska sälja Brukskontoret och Norra Station för drygt 20 miljoner kronor, precis det kommunen betalat. Eftersom en del skrivits av får kommunen tillbaka mer än vad det är värt och täckning för de kostnader som tagits.

Det innebär också att Fagersta kommun utan att ha investerat en krona kan flytta in i ett nytt kontor mycket snabbare och till en helt annan kostnad än om man själv skulle ha stått för det. Det har talats om siffror på över hundra miljoner kronor.

Driftkostnaderna efter en flytt av kontoret avviker heller inte nämnvärt eller orimligt mot vad kommunen redan betalat. Fram till förra året uppgick lokalhyran till fem miljoner kronor, innan kommunen ställde krav på återredovisning och revidering av internhyrorna.

Vi nyttjar fastigheter som finns i kommunen, vi gör det utan att ta investering själva och skapar utrymme i investeringsbudgeten för annat. Utan att egentligen göra det dyrare för kommunen. Kostnadseffektivt och ändamålsenligt.

Alternativet att sälja fastigheterna utan hyresgäster och vara kvar i nuvarande kommunhus vore att ge bort pengar, då det sannolikt inte skulle ge mer än hälften av de tjugo miljonerna. Dessutom skulle kommunen tvingas ta kostnader själva utifrån den investeringsplan som ska genomföras, likväl som kostnader som lagts på is och kommande behov i dagens kommunhus.

Ärendet är idag återremitterat och kommer tillbaka för beslut till fullmäktige i februari. Givet allt ovan så är det svårt att se andra bakomliggande anledningar än att försöka sinka processen och spela politiskt spel som kan kosta kommunen hundratals miljoner extra.

Men för vissa är det som sagt viktigare att vara emot, än att förverkliga något som faktiskt skulle kunna vara riktigt bra.

Marino Wallsten (S), kommunalråd Fagersta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel