Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Även om man är liten går det om man vill

Under de senaste månaderna har jag fört en debatt med S-ledningen i Skinnskatteberg om handlingshjälp åt riskgrupper och om kommunens njugga inställning till klimatarbetet. Skälet att inte agera har då sagts vara kommunens litenhet. Är det ett rimligt argument? Kommunen är förvisso liten men inte minst. 12 kommuner är mindre.

Inlägget om handlingshjälp åt sjuttioplussare kom efter rapporter om kommuner som organiserade och bekostade hemkörning. På många håll fanns ett av kommunen organiserat samarbete med frivilligorganisationer. Bakom detta låg ett avtal mellan MSB, SKR och ett antal organisationer. Sådana lösningar avvisades bestämt. I Skinnskatteberg sköttes det hela genom en Facebook-grupp. Ingen av de 12 andra småkommunerna gjorde så. Tre av dem följer modellen från den centrala överenskommelsen. I en kommun bekostas hemsändning med buss. Litenhet är alltså inte ett bra skäl att slippa ansvar.

Alla fem kommunerna har likt Skinnskatteberg S-styre. Den politiska dimensionen överraskar inte. Socialdemokratin har under mottot ”Gör din plikt – kräv din rätt” skapat välfärdsstaten. Medborgarna ska inte, när de har viktiga behov, vara beroende av släktskap, nätverk, förmögenhet eller förödmjukande välgörenhet. Man kan inte kräva välgörenhet. Den lokala S-ledningens linje doftar unket av flydda tider.

Så klimatpolitiken: Två gånger under det senaste året har ett förslag till lokalt klimatpolitiskt program avvisats av S. Kommunen är för liten och har inte resurser. I den årliga Miljöbarometern väger klimatpolitiken tungt. Det går att få totalt 52 poäng. Skinnskattebergs kommun skrapar ihop 12,9 poäng. Av de 12 kommuner som är ännu mindre har fem bättre resultat. Fyra av de fem kommunerna är S-styrda. Det går om man vill, även om man är liten.

Hur är det med små resurser? Ett mått på tillgängliga resurser är kommunens rörelsekapital. Av de fem kommuner som fått en bättre miljöpolitisk placering än Skinnskatteberg har fyra sämre resurser än Skinnskatteberg. Litenhet och dåligt med pengar hindrar inte klimatpolitiken. Det är viljan som saknas.

Drastiska kommunsammanslagningar under 1900-talet minskade antalet kommuner från 2 498 till 290. Många kommuner ansågs vara för små för att klara sina uppgifter. Nu är återigen ”småkommunproblemet aktuellt”. Om tillräckligt många småkommunpolitiker nödropar ”vi klarar det inte; vi är för små”, kan statsmakten ta det på allvar och dra igång en ny stor kommunslakt. Och då är det slut på Skinnskattebergs kommun.

Henry Bäck

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel