Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bättre fly än illa fäkta

Vi har i veckan mötts av nyheten om att några av de som var direkt ansvariga för skandalerna inom hemtjänsten i Norberg eller de olagliga inköpen av tjänster nu valt att säga upp sina anställningar och lämna kommunen.

Det kanske inte var någon kioskvältare att de valde att gå. Båda två har visat att de inte har någon förmåga att ta till sig den kritik som både politiker och revisorerna lämnat över sättet som de förvaltat både socialförvaltning och det övergripande ledningsansvaret i kommunen.

Så länge som det enbart var Demokraterna som framförde kritik kunde de, med stöd av kommunalråd och ledande socialdemokrater, vifta bort kritiken trots att den var faktabaserad. När den kommunala revisionen, understödd av revisionsbyrån PWC bekräftade den tidigare kritiken fanns ingen återvändo för de utpekade cheferna. Stanna och försvara sig eller smita ut bakvägen med svansen mellan benen.

De valde det sistnämnda. Frågan kvarstår vad politikerna som valde att titta bort nu gör. Skall de också avgå eller klamrar de sig kvar till valet 2022.

De lämnar nu efter sig en socialförvaltning i spillror. Bristen på ledning och styrning inom kommunen som helhet och specifikt inom socialförvaltningen är nu också en fysisk realitet som kommunstyrelsen måste åtgärda ASAP.

Jag hoppas verkligen att kommunstyrelsen går vidare i processen och slår fast vad det är som har gått fel under så många år och också pekar ut de ansvariga. Kommunstyrelsen bör skyndsamt se till att återställa ordningen inom både ledning och förvaltning. För detta krävs nya krafter utifrån.

Revisionsrapporten från PWC redogör för att det fanns både rutiner och riktlinjer för både utförande av hemtjänst som inköp av tjänster. Problemet är att de som skulle kontrollera att riktlinjerna följdes inte brydde sig om att kontrollera det.

Demokraterna kommer nu att rikta ljuset på de ansvariga politikerna inom S+V som genom att blunda eller som aktivt förhindrade att relevanta uppgifter lämnades ut fördröjde avslöjandet av skandalen och därmed också förorsakade kommunen skada.

Christer Filipsson (DiN)

Demokraterna i Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel