Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Beslutet om att bygga ett nytt äldreboende står fast

 
Nya äldreboendet i Fagersta
Visa alla artiklar

Som så mycket annat som finns att läsa på nätet och sociala medier så stämmer inte det som påstås att Fagersta kommun på något vis ”vill slippa betala” för ett nytt äldreboende. Faktum är att kommunfullmäktige redan i oktober 2016 beslutade att inrätta ett nytt äldreboende på den plats som förordats. Processen har pågått sedan dess i form av bland annat förprojekteringar och arbete med framtagande av ny detaljplan för området, en detaljplan som antogs i kommunfullmäktige i september förra året.

Kommunfullmäktiges beslut om antagande av detaljplan överklagades av ett antal personer och Mark- och miljödomstolen delade inte Länsstyrelsens bedömning om att strandskydd inte skulle upphävas i strid med gällande bestämmelser, utan valde i början av maj i år att upphäva fullmäktiges beslut gällande detaljplanen. Det var således inget kommunen valde bort. Men beslutet om att bygga ett nytt äldreboende står fast.

Redan tidigt i år tog Fagersta kommun initiativ till att sondera möjligheterna till alternativ placering av äldreboendet, i det här fallet Norrbygården. Det ligger också i kommunens ansvar att se till att våra gemensamma skattemedel används på det mest kostnadseffektiva och kvalitetssäkrande sättet. Kalkylerna på det tänkta äldreboendet i Västanfors hann under processens gång gå från 55 miljoner kronor till 168 miljoner kronor inom loppet av knappa två år, självklart måste det underlaget gås igenom och ifrågasättas.

Vi har en antagen riktlinje om att vi ska eftersträva kostnadsmedvetenhet i val av material, inventarier och annat, det ska efterföljas. Varför välja lampor för 70 000 kronor när det finns bra alternativ för under 1000-lappen?

Ett nytt äldreboende ska tas fram. Vi har grundprincipen om att var och en ska åldras med värdighet och att den service kommunen både kan och ska förväntas kunna leverera ska hålla hög klass. Vi nöjer oss inte med några halvmesyrer.

Marino Wallsten (s)

Kommunalråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel