Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Byta fisksoppa mot Biff á la Rydberg?

 
NVU-krisen
Visa alla artiklar

Replik på Marino Wallstens debattartikel NVU kan ha spelat ut sin roll.

När jag läser din sista mening Marino tänker jag osökt på min uppväxt i Virsbo på slutet av 50- och början av 60-talet. Ibland skulle det väljas mellan olika aktiviteter. Alltid fanns det någon tjurig typ som ville villkora.

”Om vi inte spelar fotboll blir inte jag mé” eller: ”Om inte jag får stå först på kurragömma…Om inte jag får…….”

Alltid när man inte fick som man ville skulle det markeras just med att inte fortsätta vara med.

Det är inte bara i sandlådor och kring skogslekar detta fenomen finns. Hur trummades det inte på från Fagerstas håll kring eget fastighetsbolag när man var missnöjd med NVK. Nog visste ni från Fagersta att NVK:s dagar då vore räknade.

Det ska sägas att ibland har ni varit generösa och öppna för samverkan där ni visat god vilja att dra ert strå till stacken. Jag tänker på gång- och cykelbanan längs 68:an mellan Norberg och Fagersta. Ni tyckte det var en bra idé. Er sträcka var cirka 1 km och Norbergs drygt 10. Dessutom var nästan hälften av er redan färdig. Som i NVU tar ju varje kommun sin del, när väl Trafikverket tagit sin.

När det gäller ekonomin är du förmodligen bättre på det än jag. Men jag tror inte att du menar det du skriver ”NVU ska inte behöva bekymra sig över finansiering…ägna större fokus på undervisning och utveckling” Tuta-kör-principen har sällan gällt kommunal verksamhet tidigare.

Du liksom jag vet att det inte finns någon fullständig rättvisa här i världen varför jag starkt ifrågasätter den nya ersättningsmodellen som ju hävdar att det just ska bli rättvisare. Min syn är att genom att se alla ungdomar i gymnasieålder från våra tre kommuner som vårt gemensamma ansvar klarar vi bättre av att leva upp till de krav lagstiftarna egentligen lägger på varje enskild kommun. Kommunala förbund med en godkänd förbundsordning kan ta över kommunens ansvar i sådana fall.

Det du efterfrågar vad gäller elevernas val inför nästa läsår finns inte av den orsaken att slutgiltiga valen inte är gjorda ännu. Därför har man använt siffror som man vet stämmer och gjort beräkningar efter nya modellen utifrån detta. Då kommer det att bli cirka 7 miljoner mindre till det du kallar undervisning och utveckling. Vad 7 miljoner innebär konkret vill ni i Fagersta inte höra.

Sammantaget tror du inte att direktionen klarar av sitt uppdrag ,”NVU sätter sig på tvären”. Du tror fortfarande att en soppa på en spik blir ganska hyfsad, ja ni har ju ett nytt storkök, samt att om vi andra inte delar din eller Fagerstas nulägesbeskrivning bör vi överväga en nedläggning av NVU.

Jag säger bara detta: Vakuumet efter NVU blir säkert fyllt utav de som vågar vara mer visionära, mer generösa och mer framtidsfokuserade och då blir det förmodligen Biff á la Rydberg snarare än en urvattnad fisksoppa.

Putte Dahlström Norberg PNF

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel