Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: C ger inget besked om gårdsförsäljning

Moderaterna har föreslagit att Region Västmanland ska ansöka om att få bli försöksregion för gårdsförsäljning av alkohol. Förslaget lämnades in för över ett år sedan men fortfarande har inte minoritetsstyret i form av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet gett besked på hur de ser på frågan. Detta är anmärkningsvärt och visar på en segdragen process bland de styrande partierna.

Förslaget från Moderaterna skulle innebära att producenter av alkohol skulle få sälja dessa varor på plats i samband med till exempel en guidad visning, en åtgärd som skulle leda till ökad turism till Västmanland. Om förslaget blir verklighet skulle Västmanland tillsammans med Skåne kunna bli försöksregioner för gårdsförsäljning då regionfullmäktige i Skåne redan har redan fattat beslut om att ansöka hos regeringen om att få bli försöksregion. Sedan tidigare har även Västerås stad tagit ställning för att bli försöksregion efter ett initiativ från Moderaterna.

Frågan om gårdsförsäljning har utretts tidigare, en statlig utredning från 2010 har visat att gårdsförsäljning inte skulle ha några negativa konsekvenser för folkhälsan, istället skulle det stärka näringslivet och turismen. Västmanland har ett flertal framgångsrika producenter av alkohol, till exempel Coppersmiths Brewery och Köpings Musteri. Tyvärr får dessa inte sälja en flaska öl eller cider till sina besökare utan måste hänvisa dem till Systembolaget. Att Västmanland skulle tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skulle stärka såväl företagandet som turismen i länet. Centerpartiet som ofta talar sig varma om både företagande och gårdsförsäljning borde ge besked. Varför låter ni då denna fråga dras i långbänk?

Mikael Andersson Elfgren (M)

Oppositionsråd Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel