Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Coronavirus som ögonöppnare?

Det är då själva… att det ska behövas en svår pandemi för att öppna ögonen på dom som beslutar i detta land.

Nu bjuder partierna över varandra om stöd till välfärden. Stundtals verkar man överhuvudtaget inte tänker på finansiering efteråt och att statsskulden inte kan få vara hur hög som helst. I dagligt tal kallar man detta för att ”plocka politiska poäng”.

Mest frapperas jag av att de partier som genomfört fem så kallade jobbskatteavdrag är med och bedyrar välfärdens betydelse och bjuder över. Alltså man har sänkt statens inkomster med mängder av miljarder.

Nu till mitt huvudbudskap.

De som nu kallas hjältar och plötsligt måste få bättre löner och arbetsvillkor har faktiskt funnits innan pandemin. Löner och villkor var inte bättre då än nu och vi är många som på olika sätt har pekat på detta.

Ta bara detta idiotiska med delade turer. Hur många gånger har jag inte hört ledande tjänstemän och politiker säga att det inte går att ta bort dessa eller detta kostar för mycket. Det beslutas om att dom ska bort men det går rysligt långsamt.

Det tror sjutton att det dom kan tas bort men visst det krävs lite tänkande utanför den så kallade boxen och en slant mera i budgeten. Som jag brukar säga – kom med ett förslag på delade turer inom typiskt manliga yrken. Arbetsgivaren skulle inte ens komma på en så dum idé.

Det som nu alla partier vill göra har det funnits behov av göra hur länge som helst. Djupt tragiskt att det ska behöva hända sådana här saker för att man ska förstå vilken oerhörd betydelse personalen har som ska ta hand om sjuka och äldre i olika sammanhang.

Bättre löner och arbetsvillkor/miljö är givetvis viktiga men det kräver också att fler vill jobba inom dessa sektorer.

Det kräver också politiska partier som är beredda att långsiktigt utveckla/finansiera och då kan man inte tro att skattesänkningar ska leda till dynamik med större inkomster för stat och kommun för så har det inte blivit vid ett enda tillfälle.

Men framför allt krävs att du och jag är beredda att stå upp för och tillsammans betala för denna välfärd. Jag är beredd efter min förmåga, är du? Solidaritet är ett fint ord, men det måste också ges en betydelse.

Bosse Axelsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel