Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dagens elever ska inte straffas för det som hänt tidigare på RIG i Fagersta

Det är smärtsamt att läsa det som skrivs om Riksidrottsgymnasiet, RIG, i sociala medier dessa dagar, och otroligt tråkigt att RIG skall läggas ned. Det kom som en blixt från klar himmel.

Det är starkt av före detta elever att komma fram och vittna om det som inte varit okej. Det är däremot inte okej att ledningen inte tidigare fångat upp signaler hos dessa elever, och gjort något åt det där och då. Ingen skall behöva uppleva detta, men det finns ett stort antal elever som också haft sin bästa tid på RIG. Vem skall straffas för det som hänt de utsatta eleverna? Dagens elever?

Innan vi skickade våra barn till Fagersta har det naturligtvis varit en fundering på om de klarar av det eller inte. Vi har också hört historier om brädsporter och kulturen kring dessa varit historiskt, och naturligtvis funderade man på hur stämningen var i bruksstaden Fagersta. Vi vet att vissa elever som går på vilket RIG som helst i landet inte klarar av det ansvar som det innebär att som 15-åring flytta hemifrån och sköta hushåll, studier och träning. Det är en stor uppgift och klarar man det så växer man enormt som person. Om man inte gör det kan fallet bli hårt.

Låt oss fokusera på nutid, våra barn klarar ansvaret alldeles utmärkt, en del sköter träning bäst, en del skolarbetet och en del hushållet. Några få klarar alla delarna med stort A. Sammantaget är det ett väldigt fint gäng med fantastisk sammanhållning som klarar sig förmodligen mycket bättre än den genomsnittliga NVU-eleven även om dom inte är 100 procent perfekta. En stor förtjänst till detta är Vivianne som är en extra mamma och har tät kontakt med oss föräldrar. Hon har ställt upp på ett helt fantastiskt sätt.

Förmodligen har inget av våra barn tagit med sig alkohol, droger eller sexism från sina tidigare skolor till NVU. Vi har blivit varnade flertalet gånger att det finns en stor mängd i omlopp, men det finns nog på alla gymnasieskolor idag. De historier vi läser om känner vi inte igen från dagens RIG även om vi inte påstår att det inte har förekommit i dåtid.

Svensk wakeboard har utvecklats otroligt de senaste fem åren. Mycket av anledningen är naturligtvis plantskolan RIG men också att det finns en Swedish Wake Park Tour att tävla i och närmare dubblat antal parker. Förbundet satsar stort och skickar RIG-elever till EM och VM och eleverna kommer hem med medaljer av ädlaste valörer.

Vi kan inte se annat än en ljus framtid för våra elever. De är skolade i Fagersta, en stad dom trivs väldigt bra i och några planerar att bo kvar i efter gymnasiet. De kommer resa världen runt och tävla i den sport dom tycker allra bäst om och berätta för medtävlande om den fantastiska möjligheten att ha ett wakeboardgymnasium i Fagersta och Sverige. Ungdomar som börjar åka i alla nybildade föreningar och parker kommer slåss om platserna på RIG. Framtiden och tillväxten är definitivt säkrad då sporten blivit tillgänglig även för dom som inte har råd med en stor båt.

Hur tänker man när man lägger ner skolan med två veckors varsel då sporten växer lavinartat och stämningen är bättre än någonsin bland RIG-eleverna? Är det historiska problem som inte går att lösa med enskilda ledare är dom väl utbytbara? Det finns inget företag som lägger ner för att enskilda personer påstås missköta sig. Och definitivt inte utan att dessa personer fått en varning och/eller hjälp till förbättring? Tänk om, tänk rätt!

Enade föräldrar till de RIG-elever som vill börja skolan om ett par veckor

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel