Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Därför läggs Röda Korset-butiken ned

Arbetsgruppen i Skinnskatteberg har jobbat hårt för att försöka rädda Röda Kors-butiken från nedläggning. Arbetsgruppen bestående av cirka 80 procent av medlemmarna hade majoritet på Röda Korset-stämman den 26 mars men blev inte lyssnade på av sittande kretsstyrelse och regionrådet mitt samt övriga ledamöter i Röda korset.

Arbetsgruppen fick inte igenom sina idéer om att bevara butiken i Skinnskatteberg genom en väl genomarbetad budget, verksamhetsplan för det nya verksamhetsåret.

Vi har jobbat hårt under vintern med att med frågan om att hindra nedläggning av butiken i Skinnskatteberg. Planen var att skära i kostnaderna och det fanns stora brister som föregående styrelser helt har missat och som vi har rättat till men ingen ville lyssna på oss.

Arbetsgruppen kunde också se att det inte fanns utrymme att ha en heltidsanställd i butiken och det var läge att förhandla med fackförbundet om en deltidsanställning. Vår inställning är helt klart att butiken måste ha en butiksansvarig i butiken som kan kassarapporteringen och ha ansvaret för volontärerna. Så såg vi på saken.

När arbetsgruppen visade vår namninsamling på drygt 280 namn, vilket motsvarade 16,8 procent av Skinnskattebergs innevånare, möttes vi av kalla handen, arrogans och nonchalans från Röda Korsets högsta ledning vilket vi inte accepterade.

När valet av styrelse äntligen kom på tapeten frångick stämmans valda ordförande dagordningen och ville blanda bägge förslagen på styrelse, det vill säga välja varannan. Det gick inte vi i arbetsgruppen med på. Varför i hela fridens namn skulle vi sitta i en styrelse med ledamöter vi inte har förtroende för? Ledamöter som medvetet har kört butiken i botten, från att ha gått med vinst innan genom att ha stängt under så lång tid?

Arbetsgruppen har av den dåvarande styrelsen utmålats som Svarte Petter och bråkmakare, vilket vi inte är. Vi har velat ha samtal, möten och kommit fram till lösningar för butikens framtid men bemötts med Kalla handen av styrelsen och hänvisningar till Stockholm hela tiden. Sådana ledamöter kan man inte ha förtroende för. Därför tackade vi i arbetsgruppen enhälligt nej.

Svaret från Regionrådet mitt blev att hon lägger ned butiken i Skinnskatteberg med omedelbar verkan. Det kan hon enligt Röda korsets stadgar.

Arbetsgruppen i Skinnskatteberg dementerar härmed ryktena att vi skulle ha skuld i butikens nedläggning.

Vi ville ta ansvar och öppna butiken men på våra villkor, i samråd med Röda korsets styrelse med en prövotid i minst två år. Vi hade idéerna men fick inte chansen att pröva dem tyvärr för man ville inte lyssna på oss.

Butiken är och var så viktig för så många i vår kommun en samlingsplats där alla var välkomna. Nu lämnar vi detta bakom oss och går vidare med flaggan i topp mot något nytt och bättre för Skinnskatteberg.

Arbetsgruppen Skinnskatteberg

Christine Bagger, Marianne Ågren, Lasse Ågren, Katarina Westman, Raija Eriksson, Elof Engman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel