Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: De rattfyllerister som åker fast är toppen på isberget

Radio Västmanland den 8 juni tog upp en relevant fråga och speglar den på ett bra sätt i motsatt till sitt märkliga agerande att glorifiera gymnasieelevernas alkoholdrickande vid skolavslutningen.

Det konstateras att i Västmanland har flera fall av rattfylleri och drogfylleri upptäckts och utdömts de senaste åren. Intervjun med Mats Sjöö var bra och stark. Det jag vill uppmärksamma är;

Att flera upptäckter har gjorts trots att antalet kontroller har halverats de senaste åren.

Det är knappast så att det kan förklaras med större träffsäkerhet utan förklaringen är att flera människor är onyktra i trafiken i vetskap om att risken för upptäckt är liten. Därav flera upptäckter.

Störst effekt på att minska rattfylleri/drogfylleri är givetvis att hålla fast vid dagens relativt sett restriktiva politik på området. Men för att minska riskerna att möta en onykter bilist måste man åter öka kontrollerna. Vid dessa kontroller upptäcker polisen ofta många andra lagbrott så blåsningarna är viktiga och effektiva på många sätt.

Själv har jag haft körkort och kört bil sen 1967 och kan erinra mig 3-4 blåsningar trots att jag varit en mycket aktiv bilist.

Vi måste var och en gång på gång framföra till våra beslutsfattare;

Öka antalet kontroller.

Gör som i Norge förbjud eftersupning, som gör att inte kan skylla på att man drack alkohol efter olyckan, och godkänn kontroller av droganvändning.

Medel och kunskap för drogkontroller finns så besluta om dess användning.

Kom ihåg att ökningen är toppen på isberget en beräkning säger att varje timma kör 500 bilister runt på våra vägar och är påverkande av alkohol eller annan drog.

Lagföring är som sagt inte hela lösningen men inför risken att bli upptäckt kan viss minskning ske och flera lagbrytare kanske få hjälp med att bryta sitt riskbeteende.

Bosse Axelsson, ordförande IOGT-NTO Protest

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel