Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Delade turer är ett gissel – de ska bort

Socialdemokraterna anser att delade turer är ett gissel som skapar försämrade arbetsvillkor med långa arbetspass. De delade turerna ska bort. Det har varit Socialdemokraternas inställning hela tiden och vi har sedan vi arbetade fram vår första budget år 2015 årligen reserverat två miljoner kronor för borttagande av just de delade turerna i Fagersta kommun.

Borttagande av delade turer har sedan dess också fått ske parallellt med införandet av heltid som norm från och med år 2017, vilket skapar ändrade förutsättningar för att ta itu med de delade turerna. 

Heltidsnormen är tillsammans med borttagandet av delade turer en av de viktigaste reformer vi genomfört då det syftar till att skapa ett mer jämställt samhälle, eftersom de yrken som mest nyttjar deltidsanställningar i stor del är yrken som domineras av kvinnor. Med lägre livsinkomster och sämre pension som direkt följd. 

Vi hade lyckats få bort de ofrivilligt delade turerna inom hemtjänsten redan i september 2017. Vi hade en framarbetad plan år 2019 för att få bort de ofrivilligt delade turerna i övriga verksamheter. Detta grusades tvärt av coronapandemin när vi behövde säkra upp bemanningssituationen och blev tvungna att åter nyttja delade turer. Något som ingen egentligen kunnat förutse.

Men vår inriktning ändras inte för det, utan vi håller den linje vi riktat in oss på. Nu fortsätter arbetet med att ta bort de delade turerna, och planen för detta kommer att presenteras snarast för våra verksamheter.

Det blir däremot fel att jämföra investeringar som görs med rena driftkostnader. Att ta bort delade turer har påverkan på den kostnad vi har för att driva våra verksamheter, som är själva driftkostnaden ett givet år och som täcks av det vi får in till kommunen i form av skatter och statsbidrag. Investeringar tas inte på driftkostnaderna utan är pengar som kommer ur kommunens egna kapital, som byggs på när kommunen säljer av tillgångar eller gör plusresultat.

Vi har det senaste året ökat reservationen av medel inom driftbudgeten för borttagande av delade turer till fyra miljoner, då vi vill understryka vikten av att det genomförs fullt ut. Vi är däremot väl medvetna om att det är en förändring som är kopplat till nya arbetssätt och rutiner som inte kan ändras över en dag och arbetar med detta utifrån en handlingsplan för successivt införande. 

Med andra ord, Fagersta kommun tycker inte någonstans att det är rätt med delade turer och vi värderar vår fantastiska personal väldigt högt.

Niclas Bergström (S), ordförande socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel