Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Den politiska styrningen kortsluts av kommunalrådet

Annons

I onsdagens upplaga Fagersta-Posten kunde jag ta del av ytterligare ett ogenomtänkt förslag av kommunalrådet i Norberg, Johanna Odö. Hon vill nu spara miljoner genom att anställa en upphandlingskontrollant som får till uppgift att övervaka ledande tjänstepersoner så att de inte bryter mot lagen. Det känns lite vidlyftigt i en situation där kommunen och skolan tvingas spara in och förskolan exempelvis får spara in på frukt för att man inte har råd att betala.

Kommunalrådets recept på lösning är dåligt underbyggt. Förslaget har tagits fram av kommunchefen som av en händelse också är en av de som bär skulden till att miljonrullningen inom socialförvaltningen kunnat fortsätta i flera år.

Den verkliga orsaken ligger på kommunalrådets eget agerande där hon punkterat möjlighet till politisk styrning. Hon skall hålla sig borta från att gå in och överpröva de beslut som fattas i det sociala utskottet. Resultatet blir att den politiska styrningen kortsluts och ledarskapet förlamas. Enligt uppgift började det här ledarskapssabotaget redan under förra kommunalrådet Åsa Eriksson. Det ligger nära till hands att anta att detta beror på organisationen med en nämnd med underliggande utskott.

Varför skall socialchefen lyda utskottets direktiv och uppdrag när hon har kommunalrådets öra? Kommunledningen måste lära sig en av de grundläggande reglerna i organisationsteori och arbetsledning – bryt aldrig beslutshierarkin. Utskotten förlorar all sin makt och auktoritet. Det som nu hänt går knappt att reparera.

Konsekvens:

Utskottet har länge krävt att Socialförvaltningen skall kvalitetssäkra sin verksamhet och följa den lagstiftning som reglerar detta. Inget händer. Om det beror på inkompetens eller ovilja från ledningen att inte efterfölja lagstiftningen kan jag inte svara på. Klart är dock att kommunalrådet försvårar utvecklingen.

Nytt recept:

Jag kan bara konstatera att om Socialförvaltningens verksamhet varit kvalitetssäkrad hade aldrig miljonrullningen kunnat fortsätta. Redan första gången det inträffade hade den hanterats i avvikelsesystemet och åtgärdats.

Så bygg inte ut byråkratin. Se till att kvalitetssäkra verksamheten. Regelverket finns på plats, vi skall vara säkerställa att personalen följer reglerna.

Upphandlingscontroller – det här är lilla Norberg och inte Västerås.

Christer Filipsson

Demokraterna i Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel